Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Peníze bankéřů Obamovi nevadí. Za jednu přednášku inkasoval miliony

  18:32aktualizováno  19. září 7:41
Hillary Clintonová prohlásila, že udělala chybu, když poté, co opustila vládu, pronesla proslov na Wall Street. Jak píše ve svých pamětech, vytvořila tím dojem, že jí mají banky v kapse. Jak se ale zdá, její bývalý šéf podobné obavy nesdílí, Barack Obama začal s Wall Street spolupracovat. Za jednu přednášku pro firmu, která mu kdysi poskytla slevu na půjčku na dům inkasoval 400 000 dolarů.

Bývalý americký prezident Obama je vítaným řečníkem | foto: Reuters

Minulý měsíc, těsně před zveřejněním její knihy „Co se stalo,“ promluvil Barack Obama v New Yorku ke klientům společnosti Northern Trust za zhruba 400 tisíc dolarů. Stejná společnost mu v roce 2005, poté, co byl zvolen senátorem, poskytla slevu na půjčku na bydlení ve výši 1,32 milionů dolarů. 

Minulý víkend si zase nostalgicky zavzpomínal na Bílý dům pro Carlyle Group, jednu z největších soukromých investičních společností na světě. A příští týden vystoupí na konferenci o zdravotní péči v investiční bance Cantor Fitzgerald.

Obamova koncovka: nejslabší hospodářský růst za posledních pět let

Jak uvedla agentura Bloomberg, Obama se s Wall Street spřátelil méně než rok poté, co opustil Bílý dům. Když nemůže vystupovat jako prezident, zůstává alespoň dobře placeným vlivným hlasem na večírcích, rozpolcený mezi oslavováním a zneužíváním korporátní moci. 

Jeho nová práce s bankami by mohla naznačovat, na kterou stranu se Obama vydá. Zároveň by mohla být zklamáním pro ty, kteří očekávali, že se vyvaruje stejné pasti, do které se chytla Clintonová. Nebo, jak to vidí někteří přátelé z jeho nadace, je to jen soukromá osoba, která během přípravy své další knihy dává několik placených projevů ostatním úspěšným lidem.

Nenasytní byznysmeni

Od ukončení funkce Obama pronesl veřejné i soukromé projevy, které „odpovídají jeho hodnotám,“ okomentoval situaci mluvčí bývalého prezidenta Kevin Lewis. „Díky svým placeným projevům mohl prezident Obama přispět dvěma miliony dolarů na programy v Chicagu, které nabízejí pracovní příležitosti pro mladé lidi s nízkými příjmy,“ dodal Lewis.

Obamův vztah s Wall Street ale nebyl vždy dobrý. Bankéři mu stále nemohou zapomenout jeho slova z krizového roku 2009, když je označil za nenasytné byznysmeny. Jeho ministerstvo spravedlnosti ale tenkrát trestně žádné významné bankéře, kvůli jejich roli ve finanční krizi, nestíhalo. Na jedné straně odmítlo výzvy k rozdělení největších bank, ale na stranu druhou jim nezabránilo v tom, aby si přišli na rekordní zisky.

Zprostředkovatelská a investiční banka Cantro Fitzgerald, ve které se Obama chystá na další proslov, není jedním z těch obrů. S & P Global ji ve svém letošním hodnocení označil za „veteš“. Divizi investičního bankovnictví Cantro provozuje zdravotní specialistka Sage Kellyová. Třídenní konference pro současné a budoucí klienty začíná 25. září a Obama za ní vyinkasuje asi 400 tisíc dolarů.

Soukromá akce

Na rozdíl od proslovu na konferenci Cantro Fitzgerelad, Obamovo vystoupení na konferenci Carlyle Group ve Washingotnu předem nikdo neohlásil. Akce soukromého investičního gigantu se zúčastnili bývali prezidenti, premiéři i tajemníci kabinetu. Obama diskutoval o svém životě a rozhodnutích, které udělal v Bílém domě.

Bývalý prezident byl během akce značně zaneprázdněn. Jeho nadace vybírala peníze na knihovnu v Chicagu a on a jeho manželka podepsali po dražbě, která se vyšplhala nad 60 milionů dolarů, smlouvu na jeho knihu s nakladatelstvím Penguin Random House. Obama také hovořil o jídle v Miláně, demokracii v Jakartě i o sobě na akci A & E Television Networks v New Yorku.

Obamovi přátelé, kteří darovali jeho nadaci peníze, mají tendenci jeho projevy na Wall Street obhajovat. Podle nich už není prezidentem a nejedná se o státní úřad. „Mám rád Baracka Obamu a pokud je někdo ochoten mu zaplatit za to, že pronese řeč, Bůh požehná Americe,“ řekl předseda představenstva společnosti Morgan Stanley Tom Nides. 

Pokračuje v uplatňování moci?

Jeff Hauser, který studuje politickou korupci, jeho nadšení ale nesdílí. Podle něj by měl Obama kvůli své pokračující spolupráci s Demokratickou stranou hrát stejná pravidla jako ostatní politici. „Pokračuje v uplatňování moci,“ shrnul situaci Hauser.

Popularita USA utrpěla. Trumpa nad Obamou preferuje jen Rusko a Izrael

Jen málo vůdců opustilo americkou vládu a odolalo lákání korporátních peněz. Bývalý viceprezident Al Gore je ředitelem společnosti Apple a starším partnerem společnosti Kleiner Perkins Caufield & Byers, jejíž předsedou je John Doerr, který je členem Obamovy nadace. 

Dan Quayle, další bývalý viceprezident, strávil téměř dvě desetiletí s firmou Cerberus Capital Management. „Ne každý bude Jimmym Carterem, který se po odchodu z vlády věnoval čisté práci,“ řekl Sean Coffey, demokratický dárce z advokátní kanceláře Kramer Levin Naftalis & Frankel LLP. „Obama je na kritiku zvyklý. Nemyslím si, že z toho bude smutný,“ dodal advokát.

Autor:
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato raketově zdražilo. Mohou za to Spojené státy, Čína i Rusko

13. dubna 2024

Cena zlata pokořila historické rekordy a podle ekonomů se ještě zdaleka nemusí zastavit. Důvodem...

Ruské tankery mohou způsobit ekologickou katastrofu, varuje švédský ministr

18. dubna 2024

Švédský ministr zahraničí Tobias Billström varuje před ekologickou katastrofou, ke které by mohlo...

Google propustil 28 zaměstnanců, kteří stávkovali kvůli smlouvě s Izraelem

18. dubna 2024  19:30

Společnost Google propustila 28 zaměstnanců, kteří protestovali proti smlouvě, kterou firma...

Senátor Kennedy tepe Strnadův holding. Nechce prodat výrobce munice do Česka

18. dubna 2024  18:22

Nákup amerických výrobců munice a střeliva ze skupiny Vista Sporting Products českou zbrojovkou...

Německá nádraží dávají spát ukazatele odjezdů vlaků, spoří jim tak energii

18. dubna 2024

Vlaková nádraží v Německu zavedla úsporná opatření zaměřená na snížení spotřeby elektrické energie....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...