Ministru Jurečkovi radí bratr. Oficiálně za 300 na hodinu, nedostává však prý nic

Ministerstvo zemědělství

Ministru Jurečkovi radí bratr. Oficiálně za 300 na hodinu, nedostává však prý nicNOVÉ
Lukáš Jurečka Foto:

Reprofoto Zemědělský svaz Česká republiky

1
Domov
Sdílet:

Na ministerstvu zemědělství působí jako poradce šéfa resortu Mariana Jurečky od letošního roku jeho starší bratr Lukáš (oba KDU-ČSL). Vyplývá to z materiálu úřadu. Smlouvu má podle dokumentu do konce letošního roku se sazbou 300 korun na hodinu. Reálně mu však ministerstvo žádné peníze nevyplácí, řekla mluvčí resortu Markéta Ježková.

„Náplní práce pana Lukáše Jurečky je poradenství, analýzy a připomínkování materiálů pro pana ministra. Vzhledem k tomu, že vykonává práci poradce, má přístup do materiálů ministerstva. Panu Lukáši Jurečkovi za vykonanou práci nikdy nebyla vyplacena žádná odměna. Takto byla spolupráce od začátku nastavena,“ uvedla mluvčí.

Podle mluvčí nejde ve smlouvě napsat v platu za hodinu nulovou částku. „Z právních důvodů nelze, aby dohoda o pracovní činnosti byla nastavena tak, že za vykázanou práci bude vyplacena nulová částka,“ uvedla. Přestože si poradce nikdy nic nenárokoval, je správné, aby osoby, se kterými ministr úzce spolupracuje, byly evidovány, dodala.

Bratr ministra je ředitelem Zemědělského družstva Pooslaví Nová Ves, což je podle Ježkové důvodem, proč je jako poradce zaměstnán. „Má dlouholeté a praktické zkušenosti v oboru zemědělství. To je důvodem, proč ho ministerstvo zaměstnává jako poradce pana ministra,“ dodala mluvčí.

Podle webu družstvo hospodaří na zhruba 1700 ha půdy, z toho je naprostá většina orná půda.

Ve sboru ministerských poradců na ministerstvu jsou desítky osob. Lidí, kteří připomínkují přímo dokumenty pro ministra, je méně, ale také přes deset. Podle dokumentu jsou mezi nimi i čelní představitelé zemědělské veřejnosti, jako je prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, který ale ve funkci po zvolení do vedení komory jako poradce skončil. Jandejsek měl také napsáno, že nebral za práci žádné peníze, jako hodinovou sazbu měl 280 korun za hodinu. Sjednaná odměna za hodinu a různý rozsah hodin týdně je nastaven i s ohledem na množství připomínkovaných materiálů, dodala Ježková.

Dále je mezi poradci například předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík, který úřadu stále radí a odměnu 300 korun na hodinu pobírá.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také: Vláda má koncepci rodinné politiky, lidovci mluví o útoku na rodiny

Sdílet:

Hlavní zprávy

We´re all living in Amerika

KOMENTÁŘ

Žijeme už jako v Americe. Ne tím, že u nás s jen malým časovým zpožděním mohou vyjít knihy autorů, jako je Abigail Shrierová. Ale tím, že i u nás mohou takzvaně ...

00:08
×

Podobné články