Soud opět osvobodil Šišku v kauze IBM. Pomohl posudek Akademie věd

Městský soud v Praze i napodruhé osvobodil exnáměstka ministra práce Vladimíra Šišku a znalce Vladimíra Smejkala v kauze miliardové zakázky pro IBM. Mužů se zastal revizní posudek Akademie věd, který si soud nechal vyhotovit na základě pokynu odvolacího senátu. Rozhodnutí není pravomocné. Státní zástupce se na místě odvolal. Trvá na tom, že způsob výběru dodavatele byl nezákonný.

Šiška chtěl podle obžaloby pro IBM nezákonně zajistit miliardovou zakázku na dodání systému, který by kontroloval posudkové lékaře a zabránil zneužívání dávek. Smejkal údajně vypracoval posudek, podle nějž nemohla požadovanou službu poskytnout žádná jiná společnost. Tendr zrušil antimonopolní úřad poté, co si na zvýhodnění IBM stěžovala společnost SAS Institute.

Pražský městský soud loni v únoru oba muže zprostil viny s tím, že jejich skutky nejsou trestnými činy. Pražský vrchní soud ale loni v listopadu zprošťující verdikt zrušil a vrátil kauzu k dalšímu projednání.

Soudce: Důkazní situace se nezměnila

„Důkazní situace se ani po doplnění dokazování v žádném případě nezměnila, což se domnívám, že je naprosto zjevné,“ odůvodnil současný verdikt předseda senátu městského soudu Stanislav Králík. Podle soudce není žalovaný skutek trestným činem. „Jsou tady opravdu důvodné pochybnosti o tom, že se obžalovaní dopustili jednání tak, jak jim je obžalobou kladeno za vinu,“ dodal. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Smejkal i Šiška vinu od počátku popírají. Za pravdu jim nyní dal i Jan Flusser z Ústavu teorie informace a automatizace Akademie věd. „Nejdůležitější otázka byla, jestli byly dány zákonné předpoklady, aby se výběrové řízení uskutečnilo v režimu bez uveřejnění, a jestli IBM byla nejvhodnější kandidát. Došli jsme k názoru, že ano,“ uvedl k reviznímu posudku. Podotkl ale, že k závěru dospěl na základě jiných argumentů, než jaké ve svém posudku uplatnil Smejkal.

Hlavní faktory byly podle Akademie věd dva - připravenost IBM a také čas. Podle znalce se totiž měla první fáze projektu spustit do tří měsíců. „IBM byla dodavatelem, který byl schopen zajistit dodávku nejrychleji, a čas jsou vždycky peníze,“ poznamenal Flusser.

Státní zástupce Zdeněk Matula ale odmítl verzi, že Smejkal o tříměsíční lhůtě od počátku věděl. „Nebyl žádný důvod hospodářskou soutěž eliminovat a neotevřít ji širšímu spektru (uchazečů),“ uvedl v závěrečné řeči.

Šiška dostal v jiné kauze čtyři roky vězení

Šiškovi, kvůli jehož kauzám rezignoval v říjnu 2012 ministr Jaromír Drábek (TOP 09), hrozilo až 12 let vězení, Smejkalovi až desetiletý trest. Šiška je ale v souvislosti se svým působením na ministerstvu obžalovaný i kvůli údajnému vydírání jednatele firmy OKsystem. Letos v červnu pak byl pravomocně odsouzen na čtyři roky ve věznici s dozorem za zmanipulování zakázky na výplatu sociálních dávek. Do věznice prozatím nastoupit nemusel.