Domů
Jaderné elektrárny
Polsko plánuje tendr jaderné technologie pro svou první jadernou elektrárnu na rok 2018
Výstavba nových bloků Leningradské jaderné elektrárny (zdroj Rosatom)

Polsko plánuje tendr jaderné technologie pro svou první jadernou elektrárnu na rok 2018

Polsko plánuje zahájení výběrového řízení na výběr technologie pro vybudování prvních jaderných reaktorů v zemi na počátek roku 2018. Pro jeho zahájení bude nezbytné schválení pokračování v otázce výstavby jaderné elektrárny vládou. V pátek to uvedl polský ministr energetiky Krzysztof Tchorzewski.

„Jaderná technologie, která bude použita při výstavbě jaderných elektráren, bude známa až po dokončení nabídkového řízení. Atomové předpisy umožňují používat pouze testované technologie reaktorů generace III/III+,“ uvedlo polské ministerstvo energetiky.

„Ministerstvo energetiky odhaduje, že výběrové řízení pro výběr technologie bude vyhlášeno nejpozději počátkem roku 2018,“ dodalo ministerstvo.

Tchorzewski je zastáncem jaderné energetiky jako způsobu, jak v Polsku snížit průměrné emise oxidu uhličitého. Na ekonomickém fóru v Krynici začátkem tohoto měsíce uvedl, že věří, že Polsko potřebuje do roku 2040-43 zkonstruovat 4,5 GW instalovaného výkonu jaderných elektráren ve třech jednotkách.

Tchorzewski opakovaně prohlásil, že rozhodnutí o tom, zda pokračovat v investicích do přípravy výstavby jaderných elektráren vyžaduje schválení vlády, zároveň uznal, že ve vládě existuje opozice vůči jaderné energetice. Rozhodnutí se očekává na přelomu roku.

Podle odhadů Tchorzewského cenu si celková investice vyžádá zhruba zhruba 75 miliard złotých (460 miliard korun), přičemž první z těchto tří jednotek by měla být zprovozněna v letech 2029-2030.

Přechozí polská vláda schválila v roce 2014 program na vybudování jaderných elektráren o celkovém výkonu 6 GW ve dvou lokalitách poblíž pobřeží Baltského moře.

Největší polská energetická společnost, PGE, která by byla zodpovědná za vedení jakýchkoli jaderných investic, v roce 2015 uvedla, že podporuje financování prostřednictvím Cotract for Difference. Současná polská vláda ovšem tento způsob financování odmítá jako příliš nákladný.

Úvodní fotografie: Výstavba nových bloků Leningradské jaderné elektrárny , zdroj: Rosatom

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(0)
Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se