Průmyslové ceny zrychlily v srpnu tempo, nejvíce zdražili zemědělci

Průmyslové ceny v srpnu zrychlily meziroční růst na 1,4 procenta z červencových 1,1 procenta. Meziročně rostly i ceny ve stavebnictví, službách a zejména v zemědělství. Vyplynulo to ze zprávy Českého statistického úřadu.

Meziroční růst průmyslových výrobců ovlivnily hlavně ceny kovů a kovodělných výrobků, které stouply o 4,9 procenta. Potravináři zdražili o 4,2 procenta. Proti loňskému srpnu byly vyšší i ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Naopak zlevnily dopravní prostředky, elektřina a plyn. Proti červenci se ceny v průmyslu zvýšily o 0,2 procenta, ceny zemědělských výrobců klesly o 0,9 procenta. 

V meziměsíčním pohledu se projevilo zdražení ropy na světových trzích a pokračující růst cen mléčných výrobků, poznamenal hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Ceny mléčných výrobků citelně rostou také v meziročním pohledu, takže není divu, že potravinářský segment nejvýrazněji ze všech – z jedné poloviny – přispívá k srpnovému meziročnímu nárůstu průmyslových cen, poznamenal ekonom.   

Meziročně byly ceny zemědělských výrobců vyšší o 12,5 procenta, stavebních prací o 1,6 % a tržních služeb o 1,8 %.  

Rostoucí ceny výrobců se tak budou postupně přelévat také do růstu spotřebitelských cen. Zejména růst cen zemědělských výrobců naznačuje, že období dražších potravin prozatím nekončí.
Jakub Seidler
hlavní ekonom ING Bank

Růst výrobních cen by se měl ve zbytku letošního roku zmírnit, což platí jak o cenách průmyslových výrobců, tak o cenách v zemědělství, a tato tendence by měla pokračovat i v první polovině roku 2018, odhadl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.