Padla první pokuta za porušení pravidel předvolební kampaně. ODA musí zaplatit 19 tisíc

Za porušení pravidel kampaně před sněmovními volbami padla první pokuta. Občanská demokratická aliance (ODA) v čele s miliardářem Pavlem Sehnalem musí podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí zaplatit sankci 19 tisíc korun. Informaci serveru iROZHLAS.cz potvrdil mluvčí aliance Miloš Němeček. Kontroloři jí vyčítají, že neoznačila propagační leták informací o zadavateli a zpracovateli.

Aktualizováno Brno / Praha (Aktualizováno: 14:19 18. 9. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ODA miliardáře Pavla Sehnala porušila podle úřadu pro dohled nad stranami pravidla kampaně, zaplatit musí pokutu 19 tisíc korun

ODA miliardáře Pavla Sehnala porušila podle úřadu pro dohled nad stranami pravidla kampaně, zaplatit musí pokutu 19 tisíc korun | Zdroj: Dan Materna / MAFRA / Profimedia

„Ano, jsme to my," řekl serveru iROZHLAS.cz mluvčí ODA Němeček. Sankce se podle něho týká inzerce z konce června. "Jednalo se o materiál obsahující Programové priority ODA 2017," pokračoval.

Operátorům za kresleného Sobotku v buldozeru hrozí pokuta až 100 tisíc. Došlápl si na ně dohledový úřad

Číst článek

Reklama nebyla však podle dohledového úřadu dostatečně označená. Obsahovala pouze název a zkratku strany. ODA se bude proti pokutě nejspíš bránit soudní cestou.

"S rozhodnutím úřadu se neztotožňujeme, ODA se proto rozhodla bránit proti rozhodnutí úřadu podáním správní žaloby. K tomu nás vede i skutečnost, že se nelze proti tomuto rozhodnutí odvolat, ani jej přezkoumat ve správním řízení," doplnil Němeček.

Pokuta jako prevence

Podle šéfa kontrolorů Vojtěcha Weise „kandidující subjekt nezajistil, aby prostředek volební propagace šířený prostřednictvím komunikačního média byl označen informací o zadavateli a zpracovateli“.

Konkrétní ale nebyl. V tiskové zprávě úřadu pouze uvedl, že šlo o propagační leták vložený jako inzerce přílohou do dvou týdeníků a celostátního deníku. Podle mluvčího Němečka se jednalo o inzerci v týdeníku Ekonom, Respekt a v Hospodářských novinách.

„Současně se jednalo o volební kampaň ve vlastní prospěch. Domníváme se, že výše pokuty dostatečně zohledňuje nižší společenskou škodlivost přestupku v kontextu možného rozsahu pokuty od 10 tisíc do 100 tisíc korun a současně plní i preventivní funkci správního trestu,“ uvedl dále Weis.

Kromě pokuty musí strana uhradit náklady řízení ve výši 1000 korun. Proti rozhodnutí úřadu lze podat správní žalobu ke Krajskému soudu v Brně, což ovšem nemá odkladný účinek.

Jde o výsledek prvního správního řízení, které úřad kvůli volbám do sněmovny v posledních týdnech zahájil. Řízení probíhají ještě s dalšími sedmi subjekty. Mezi nimi je například Česká asociace satelitních operátorů, jak už dříve zjistil server iROZHLAS.cz, nebo Olomoucký kraj kvůli aktivitám hejtmana a poslance Ladislava Oklešťka (ANO).

Nejčastěji úřad subjektům vytýká neoznačení volebních materiálů informacemi o zadavateli a zpracovateli nebo účast ve volební kampani bez předchozí registrace. Další správní řízení, která však s podzimními volbami nesouvisejí, ještě chystá.

Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme