Finanční správa rozjela kontrolu korunových dluhopisů, desítky firem podaly nová přiznání

Finanční správa kontroluje korunové dluhopisy. V několika případech už dokonce podala trestní oznámení. Úředníci postupně zkontrolují všechny případy korunových dluhopisů. Informují o tom Hospodářské noviny.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda hnutí ANO a exministr financí Andrej Babiš

Předseda hnutí ANO a exministr financí Andrej Babiš | Foto: MAFRA | Zdroj: Profimedia

Finanční úřady v Česku rozjely kontrolu všech firem, které korunové dluhopisy vydaly. Podle Hospodářských novin dokonce už v souvislosti s možnými daňovými úniky podaly 25 trestních oznámení. A to i přesto, že ještě na začátku března šéf finanční správy Martin Janeček tvrdil před poslanci, že vše je v souladu se zákonem.

Babišovy příjmy mimo politiku. Na korunových dluhopisech Agrofertu vydělal přes 180 milionů

Číst článek

To naznačuje, že mnohé z více než 1500 firem vydaly korunové dluhopisy jen proto, aby se vyhnuly daním. Kauza ohledně korunových dluhopisů byla navíc i jedním z faktorů, proč v květnu premiér Bohuslav Sobotka odvolal Andreje Babiše z postu ministra financí.

Podle zprávy, kterou během pondělí dostanou na stůl členové vlády, úřady zkontrolují 1526 emisí dluhopisů s nominální hodnotou jedné koruny. Ty zažily v Česku rozmach v roce 2012, stovky majitelů firem je využily k vyvedení zisku, aniž by zaplatily daň z dividendy či úroků z půjčky ve výši 15 procent. Tehdy to pravidla umožňovala.

Společnosti, které dluhopisy vydaly, si navíc náklady na úroky odečítají od základu daně, a tedy i snižují výslednou daň.

Vláda by se také měla dozvědět, že finanční úřady už kvůli korunovým dluhopisům zahájily 337 kontrol. Koho se ale konkrétní informace týkají, odmítla správa komentovat. „Podávali jsme je v průběhu posledních měsíců, víc k tomu ale nebudu říkat,“ řekl HN šéf finanční správy Martin Janeček.

Kontroly jsou ve většině případů teprve v počátcích, o čemž svědčí i to, že jich úředníci zatím ukončili jen 13. Přesto ale 34 firem a podnikatelů dobrovolně podalo nová daňová přiznání, v kterých už nevyužívají výhod korunových dluhopisů. Na dani tak doplatili přes devět milionů korun.

jra Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme