Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

České rodiny čekají změny, vláda schválila novou koncepci. Včetně vyšších přídavků

Autor: simao, ČTK - 
18. září 2017
11:18

Vláda dnes schválila koncepci rodinné politiky, kterou připravilo ministerstvo práce. Resort v ní navrhoval třeba novomanželské půjčky, bezplatné jesle a školky či víc peněz pro rodiny – vyšší mateřskou, rodičovskou, porodné i přídavky na děti. V jaké podobě kabinet materiál přijal a s jakými opatřeními souhlasil, není zatím jasné. Schválení koncepce oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). A distancoval se od ní Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes opět upozornil na to, že v Česku dál klesá porodnost, populace stárne a mladí lidé těžko shánějí dostupné bydlení či školku pro své děti. Na odpovídající úrovni však k tomu nebyla ani koncepční práce vlády, podotkl premiér. To by se nyní mělo zlepšit. A to na základě nové koncepce rodinné politiky, kterou schválila vláda. 

Video  Je umělé oplodnění ponižující? Marksová a Adamová v duelu o rodině  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Koncepce čekala na projednání měsíce

„Jsem rád, že se nám tuto skutečnost podařilo těsně před koncem našeho mandátu napravit,“ uvedl Sobotka v prohlášení. Koncepci rodinné politiky připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) Michaely Marksové ve spolupráci s Odbornou komisí pro rodinnou politiku a dalšími úřady státní správy.

Ministerstvo práce dokončilo návrh koncepce už loni, dokument se souborem opatření na projednání čekal měsíce. Vládní strany měly o podobě a podpoře rodin trošku jiné představy. Kabinet materiál schválil měsíc před volbami. Koncepce přitom není závazná norma.

„Vychází z principu svobodného výběru životní strategie každého jedince. Jejím záměrem je podpořit všechny typy rodin bez rozdílu a ocenit jejich přínos pro společnost. Analyzuje aktuální situaci rodin v ČR a navrhuje řadu konkrétních opatření, jak ji zlepšit, včetně případných finančních dopadů na stát i rodiny,“ vzkázal Sobotka.

Bělobrádek: Útok na manželství

Premiér k tomu dodal: „Jsem přesvědčen, že materiál, který jsme dnes schválili, představuje kvalitní vizi rodinné politiky, na níž může příští vláda v následujících letech stavět.“

Jenže tohle přesvědčení s ním patrně nesdílí vicepremiér a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Ten se totiž od koncepce rodinné politiky po jejím schválení vládou distancoval. Je podle něj v rozporu s koaliční smlouvou i programem kabinetu.

„Co se týká koncepce rodinné politiky, ta byla na vládě přijata nejmenší možnou těsnou většinou. My se domníváme, že takový to dokument - zásadní pro rodiny - by měl být konsenzuální,“ uvedl Bělobrádek po jednání vlády a dodal, že podle lidovců je takto přijatý dokument „chybný“ a představuje „pokus o zvrat mnohého, co jsme pro rodiny s dětmi udělali za 4 roky“. „V podstatě je to i útok na manželství jako institut,“ míní.

Umělé oplodnění se měnit nebude

Ještě před projednáním ve vládě z koncepce vypadla změna pravidel umělého oplodnění, která se týkala úhrady více pokusů a do vyššího věku i možnosti zákroku bez souhlasu muže. Vyškrtla se také konkrétní opatření ke srovnávání propasti ve výdělcích mužů a žen.

Video  Když táta střídá na rodičovské, dostane bonus. Političky v duelu o rodině  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Sobotka také v prohlášení vypočítával, čím vším vláda koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL přispěla ke zlepšení podmínek pro české rodiny. „Naše vláda podnikla v podpoře rodin řadu kroků, od zvýšení porodného a zavedení daňových slev na druhé a další dítě přes zavedení dlouhodobého ošetřovného až po podporu výstavby nových škol a školek a nabídku levných úvěrů na bydlení pro mladé prostřednictvím Státního fondu rozvoje bydlení. Přesto je v oblasti rodinné politiky stále co zlepšovat,“ dodal Sobotka.

Marksová: Rozhodne příští vláda

O nově přijaté koncepci rodinné politiky přitom po jednání vlády mluvila na tiskovce právě ministryně Marksová. Bělobrádkovu kritiku odmítla. „Asi čteme jiný dokument, v mých očích navazuje na to, co vláda prosadila,“ uvedla.

Podle Marksové koncepce obsahuje opatření pro reálné rodiny, které existují. Lidovci by preferovali tradiční pojetí rodiny. „Že něco existuje, ještě neznamená, že je to správně a že by to vláda měla podporovat,“ konstatoval Bělobrádek.

„Je tam řada opatření pro rodiny s dětmi, ale i pro rodiny s nějakým starším nebo nemohoucím členem domácnosti, která již byla touto vládou realizována. A pak je tam řada opatření do budoucna. Samozřejmě bude na příští vládě, případně vládách, které z nich zavede a které nikoli, nicméně já toto vítám, protože my jsme tu koncepci psali tak, aby pomohla reálným rodinám, které v ČR žijí,“ upozornila ministryně. 

Zmínila zvláště oblast bydlení. „Když se ptáte mladých rodin, vyjadřují to jako jednu z nejdůležitějších oblastí, že nemají zajištěné bydlení,“ podotkla. Kritizovala i nedostatečnou síť veřejných dostupných služeb pro rodiny s dětmi, ať už se to týká dětí v předškolním věku, či družin, nebo ale také služeb jako jsou manželské poradny, kterých je dle Marksové také velký nedostatek.

Vláda také dnes dle jejích slov dostala zprávu o rodině za více než 10 let – plnou statistik o životě rodin v Česku ze všech možných aspektů. Které by měla koncepce změnit k lepšímu.

Opatření za miliardy

Opatření v koncepci navrhla komise, kterou tvořili demografové, sociologové či ekonomové. Kritici souhrnu opatření vyčítají, že by ročně vyšla na miliardy korun. Se zvyšováním výdajů z rozpočtu nesouhlasilo ministerstvo financí pod vedením ANO. A výhrady měli taktéž právě i vládní lidovci Pavla Bělobrádka.

Návrh počítal se zvýšením rodičovské, a to z nynějších 220 tisíc na aspoň 250 tisíc korun. Stálo by to ročně asi tři miliardy navíc. Mezi plány byly i tři měsíce rodičovské navíc, pokud se rodiče v péči aspoň na čtvrt roku vystřídají. Nechybělo zvýšení mateřské ze 70 na 75 procent základu příjmu, do něhož by se navíc započítávala větší část výdělku. Vyšlo by to na 778 milionů z nemocenského pojištění.

Vyšší přídavky, novomanželské půjčky

Přídavky se podle návrhu měly zvednout aspoň o 300 korun, porodné mělo činit 15 tisíc pro rodiny s příjmem pod 3,5násobek životního minima. Zdarma měly být školky i základní kroužky ve školách. Stát měl obcím ročně poskytovat dotace několik miliard na výstavbu a rekonstrukce startovacích a malometrážních bytů.

Rodiny podle návrhu měly dostávat státní bezúročné půjčky na bydlení od milionu korun i novomanželské úvěry 300 tisíc korun. Pro zaměstnavatele se plánovaly nižší odvody, kdyby přijali na částečné či sdílené úvazky rodiče malých či postižených dětí.

janejaneja ( 18. září 2017 16:25 )

SABRINO: To se bude Babiš mít se svýma klinikama na umělé oplodnění.. Pořád má málo.

koloman ( 18. září 2017 15:34 )

Zkrátka dostaneš 4% které vláda schválila a můžeš se postavit na hlavu.A co meleš o EET vůbec nebyla řeč vem si brýle.

SABRINA ( 18. září 2017 15:15 )

až zvýšíte porodnost,ženy jsou neplodné,a muži impotenti

SABRINA ( 18. září 2017 15:11 )

si kupte viagra,budete píchat jak fretky

koloman ( 18. září 2017 14:46 )

Blbečku pořádně čti PRŮMĚRNÝ důchod se zvýší o 475.- jinak o 4% takže když máš 12000 dostaneš 480.- .Co si důchodci pořád ztěžujete kdo vám co ukradl důchody se každý rok zvyšují za Kalouska jste dostali h.o.vno a držely jste hubu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa