Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Premiér Katalánska může skončit ve vězení: Chystá referendum za odtržení od Španělska

Autor: ČTK - 
17. září 2017
20:58

Katalánský premiér Carles Puigdemont by mohl skončit ve vězení, pokud jemu podřízené úřady pokročí v přípravách na referendum o nezávislosti této autonomní oblasti. Listu El Mundo to dnes řekl španělský vrchní státní zástupce José Manuel Maza. Centrální vláda v Madridu považuje plebiscit plánovaný na 1. října za nezákonný. Policie dnes také zabavila přes milion separatistických letáků.

„Mohli bychom to zvážit, protože hlavním cílem je zastavit referendum,“ řekl o případném Puigdemontově zatčení Maza. „Nevylučuji úplně možnost uvěznění. Mohlo by se to stát za určitých okolností,“ dodal.

Při zátahu ve skladu v okolí Barcelony policie zabavila asi 1,3 milionu letáků a dalších materiálů propagujících hlasování o nezávislosti. Jde o největší z řady podobných konfiskací, uvedlo centrální ministerstvo vnitra.

V sobotu se v Barceloně sešlo přes 700 starostů katalánských měst a obcí. Shromáždění mělo centrální španělskou vládu ujistit o jejich trvající ochotě uspořádat referendum o nezávislosti této bohaté autonomní oblasti. Puigdemont na akci ocenil odvahu starostů umožnit ve svých obcích konání plebiscitu.

Zatýkání osob, které připravují referendum

Španělská generální prokuratura nedávno přikázala policii zatýkat osoby, které budou referendum připravovat a nařídila vyšetřování stovek katalánských starostů, kteří nabídli poskytnout pro hlasování obecní prostory. Premiér Mariano Rajoy konání plebiscitu zcela vylučuje a jeho vláda se kvůli tomu obrátila na ústavní soud. Ten minulý týden uspořádání referenda zablokoval, dokud řádně nerozhodne, zda je, či není protiústavní.

Ministerstvo financí v Madridu se v pátek odhodlalo dočasně převzít kontrolu nad většinou katalánského rozpočtu, aby zabránilo financování aktivit, jež jsou podle něj nelegální.

Kvůli referendu ve Španělsku demostrují zastánci i odpůrci:

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

CLovek ( 5. října 2017 03:38 )

Vyveste vlajky na domech. Katalanci maj stejne pravo na nezavislost jako Tibet. Ja uz ji mam vyvesenou, chci videt demokracii.

iFender ( 18. září 2017 07:04 )

Vzdyt je DEMOKRATIE!!!! Papousek Havel to vzdycky rikal.

Zobrazit celou diskusi