'Nohavica by měl vyznamenání od Zemana odmítnout a nestát v jedné řadě s komunisty a estébáky,' říká Kroupa

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Českého Těšína oznámil, že jednou z osobností, která dostane 28. října státní vyznamenání, bude i písničkář Jaromír Nohavica. Podle vedoucího projektu Paměť národa Mikuláše Kroupy by ale měl Nohavica ocenění odmítnout. Serveru iROZHLAS.cz řekl, že by tak ukázal, že nechce „stát v jedné řadě s bývalými komunisty a estébáky“.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Archivní snímek Jaromíra Nohavici

Archivní snímek Jaromíra Nohavici | Foto: Sony Music

Vy jste napsal na facebooku výzvu, aby Jaromír Nohavica nepřevzal od prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání. Proč?
Jarek Nohavica je myslím velmi významný, zajímavý písničkář, který ve svých písních zastává hodnoty svobody, přátelství a mnoho dalších velmi inspirujících hodnot. A prezident Zeman je člověk, který oceněním dává jednoznačně najevo, že naopak ve společnosti vyzdvihuje lidi, kteří mají pochybnou minulost, jsou to bývalí komunisté, mnozí z nich příslušníci Státní bezpečnosti a podobně.

Mikuláš Kroupa, vedoucí projektu Paměť národa | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Výzvou jsem chtěl Jarka Nohavicu přimět k promýšlení možnosti, že by toto ocenění odmítl a dal najevo, že nechce být v jedné řadě s předchozími oceňovanými.

Mluvil jste s ním už o tom? Nebo reagoval už nějak na vaši výzvu?
Ne, nemám žádnou zpětnou vazbu od pana Nohavici. S panem Nohavicou jsem komunikoval před několika lety, je to skutečně tak šest sedm let, co jsem ho oslovoval poprvé, zda by nebyl ochotný vyprávět o svých životních osudech pro Paměť národa. Děláme sběr vzpomínek pamětníků, lidí, kteří se dostali do nějakého soukolí totalitních režimů, ve kterém někdo víc, někdo méně obstál. O Jarkovi Nohavicovi je známo, že Státní bezpečnost ho vedla mezi spolupracovníky, v archivu se zachovalo několik záznamů, především jeho cesty z Vídně, a posléze kdy mu lidé přinesli petici za propuštění Václava Havla z vězení. A také je známo, byť je ten svazek skartovaný, že Jaromír Nohavica se s příslušníky Státní bezpečnosti setkával poměrně dlouhou dobu a i poměrně často.

(Redakce serveru iROZHLAS.cz se opakovaně pokoušela Jaromíra Nohavicu kontaktovat s dotazem, zda vyznamenání chce přijmout. Jak sdělila jeho manažerka, je do konce září na zahraniční cestě. Na zaslané dotazy v době vydání rozhovoru nereagoval).

Zeman 28. října ocení písničkáře Nohavicu. Oznámil to při návštěvě Českého Těšína

Číst článek

Nás samozřejmě zajímá jeho reflexe doby, jeho životní okolnosti, jak nad tím přemýšlí dneska. Tenkrát před mnoha lety mi říkal, to bylo při osobním setkání, že všechno je v jeho písních.

Po několika letech jsme měli znovu možnost se telefonicky zkontaktovat, psali jsme si e-maily a naše komunikace nakonec dopadla tak, že jsme se domluvili na společné kávě, že bychom to promysleli a já měl příležitost osobně mu vyprávět o Paměti národa. Tenkrát z toho bohužel sešlo z nějakých hektických důvodů. Jarek Nohavica mi napsal, že bohužel mu ta schůzka nevyjde. Od té doby jsme neměli příležitost se potkat nebo nebyla možnost.

Věra Špinarová je navržena na státní vyznamenání, sdělil Zeman během návštěvy Ostravska

Číst článek

Pro mě je to člověk, který je nositelem nesmírně silného, vzácného svědectví o tom, kdy mladý člověk s určitě významným, zajímavým, silným darem básnit nebo skládat písně, který ve svém osobním životě byl vystaven obrovskému tlaku Státní bezpečnosti a vůbec komunistického režimu, a zároveň dával obrovskou sílu a odvahu tisícům lidí. Na Paměti národa jsme zaznamenali mnoho lidí, kteří se zmiňují o písničkářích, kteří zpívali v době komunistického režimu v metaforách o svobodě, o odvaze, o statečnosti. Mnozí odkazují, že tito lidé, kteří stáli v čele zástupu lidí, kteří s totalitním komunistickým režimem nesouhlasili, že jim dodávala poezie písničkářů sílu a naději.

Nás samozřejmě zajímá, jak to dnes reflektuje, jak se s tím srovnává, takže jsem na facebooku vyzval Jarka, aby využil právě této chvíle, má do 28. října ještě čas, aby si promyslel, zdali není vhodné dát najevo odmítnutí prezidentského ocenění právě z toho důvodu, že nechce být postaven do stejné řady jako bývalí komunisté a spolupracovníci StB. Prezidentské ocenění takovým lidem, jako je Jarek Nohavica, podle mého soudu ani nesluší.

Myslíte si, že by státní vyznamenání neměl dostat?
Myslím, že je to určitě člověk, který by měl být oceňován, nejsem si jistý, jestli prezidentem. Rozhodně ta poezie dostává veliké ocenění v podobě posluchačů a čtenářů, kteří Jarkovi Nohavicovi po právu tleskají. Na druhou stranu si myslím, že takový písničkář nepotřebuje státní vyznamenávání a už vůbec ne od člověka, který se neštítí vyznamenávat bývalé komunisty a estébáky.

Nechápu, proč se toho každý chytá, říká Veleba o nevyznamenání kardinála Vlka

Číst článek

Ale pan prezident vyznamenává i jiné osoby, než jak vy říkáte komunisty a estébáky. Už oznámil, že vyznamená třeba rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou. Nebylo by to pro pana Nohavicu ocenění za jeho celoživotní práci?
Domnívám se, že mezi oceňovanými je celá řada lidí, kteří si vyznamenání zaslouží, kteří svým životem prokázali to, že je jim hoden respekt a úcta. Nicméně, myslím si, že je právě velká příležitost dát najevo, že nepřevezme takové ocenění z toho důvodu, že by se postavil do jedné řady s komunisty a estébáky. Prezident Zeman také jednoznačně zastává postoje, které řekněme inklinují k režimům, které porušují lidská práva, jako je Rusko a Čína. Je to velká příležitost. Tito lidé by mohli prostě odmítnout a říct: „Já od tohoto prezidenta vyznamenání nechci.“ To je můj názor a samozřejmě ho nikomu nemohu vnucovat a jen jsem vyzval na facebooku, že by bylo báječné, kdyby se Jarek Nohavica nad tím tímto způsobem zamyslel.

A budete tímto způsobem vyzývat i třeba Martinu Sáblíkovou?
Těžko říct. Vůbec ji neznám, nemám k ní žádný vztah. Považuji ji za báječnou sportovkyni a nemám potřebu ji nijak zvlášť vyzývat. Myslím, že to je čistě na ní. Jarka Nohavicu jsem poznal. Sice nemohu tvrdit, že jsme nějací blízcí přátelé. To vůbec ne. Ale mám dojem, že jsme se několikrát o tom bavili, o Paměti národa, a že jsem se domníval, že Jarek Nohavica rozumí tomu, co děláme, a že chápe snad i hodnoty, které akcentuje, tedy hodnoty demokracie, svobody, odmítnutí totalitních režimů. To rozhodně by potvrdilo gesto odmítnutí návrhu vyznamenání od prezidenta Zemana.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme