Ryanair do konce října zruší až 50 letů denně, chce tak zabránit zpožděním

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair zruší až do konce října každý den 40 až 50 letů. Chtějí tak bojovat proti rostoucímu počtu zpožděných spojů. V první polovině září se totiž opozdil každý pátý let této společnosti.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo společnosti Ryanair (ilustrační foto)

Letadlo společnosti Ryanair (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Důvodem zpoždění byly nejčastěji stávky pozemního personálu nebo nepříznivé počasí. Zákaznící si ale stěžují, že se o rušení letů dozvídají příliš pozdě. 

Například Gary Cummings sdělil serveru BBC, že měl v pátek ráno cestovat z Leedsu do Bratislavy a SMS o zrušení spoje obdržel ve čtvrtek večer. Společnost mu nabídla jedinou možnou alternativu, a sice let v pondělí, to už ale Cummings plánoval návrat do Leedsu. Jiné cestující, Tracy Virrové, firma zrušila dokonce dva lety z Bordeaux na londýnské letiště Stansted, původní i náhradní.

Kompenzace až 400 eur

Jak k tomu uvedl editor listu The Independent Simon Calder, zákazníci mají podle evropské legislativy nárok na rezervaci spoje konkurenční firmy, pokud aerolinky, které ruší let, nenabídnou vhodnou alternativu. Podle pravidel EU také mohou získat kompenzaci až do výše 400 eur.

V prohlášení společnost vysvětlila, že včasnost jejích letů byla v posledních týdnech ovlivněna stávkami personálu řízení letového provozu i nepřízní počasí. Kromě toho se nachází v přechodném období přesunu dovolených svých zaměstnanců, kteří si musí nevyčerpané dny vybrat do konce roku.

Jana Kudrnová Kloučková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme