Polská armáda pokračuje v modernizaci. Od USA chce koupit protiraketový systém Patriot za 170 miliard

Polsko by mohlo ještě letos podepsat smlouvu na nákup amerického protileteckého systému Patriot. Polské tiskové agentuře to řekl ministr obrany Antoni Macierewicz. Ten se příští týden ve Spojených státech setká se svým americkým kolegou Jamesem Mattisem. Jestli budou o nákupu raketového systému jednat, zatím Varšava nepotvrdila.

Varšava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protiraketový systém Patriot

Protiraketový systém Patriot | Zdroj: Flickr

Do nákupu systému, který dokáže sestřelit nepřátelskou raketu nebo letadlo, chce Polsko investovat skoro 170 miliard korun. První baterii raket by polská armáda mohla převzít do dvou let od podepsání smlouvy. Musí ji ale potvrdit americký kongres protože jde o prodej pokročilých vojenských technologií.

Spolu s americkými Patrioty chce polská armáda nakoupit také mobilní dělostřelecký systém Homar. Varšava modernizuje vybavení své armády.

Polský parlament tento týden přijal zákon, podle kterého mají roční výdaje na obranu vzrůst do roku 2030 až na 2,5 % HDP. Ministerstvo obrany chce do té doby armádu rozšířit o 70 tisíc vojáků.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme