Průzkum: Situace v domácí politice je podle 47 % lidí horší, zní vysvědčení pro současnou vládu

Po čtyřech letech se blíží konec éry Sobotkova kabinetu. Dostupnost pracovních míst se zlepšila, zhoršila se naopak kultura tuzemské politické scény. V průzkumu pro Český rozhlas vystavili lidé současné vládě pomyslné vysvědčení. V čem podle oslovených postupovala správně a kde naopak body ztrácela?

Tento článek je více než rok starý.

Data Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak se vládě premiéra Bohuslava Sobotky od jejího jmenování v roce 2014 dařilo?

Jak se vládě premiéra Bohuslava Sobotky od jejího jmenování v roce 2014 dařilo? | Foto: Fotobanka Profimedia

Žádné zásadní změny. Pokud mají Češi hodnotit éru kabinetu Bohuslava Sobotky z ČSSD, většinově se shodnou, že v důležitých oblastech života společnosti vláda situaci nezlepšila, ale ani nezhoršila. Analytik agentury Focus Filip Rozsíval vysvětluje, kde jí lidé přece jen přisuzují kladné body.

Průzkum: Zeman je jasný favorit prezidentských voleb, lidé ale nejlépe hodnotí Drahoše

Číst článek

„Výjimku představuje oblast dostupnosti pracovních míst, kterou jako zlepšenou hodnotí 55 % respondentů. Častěji, ovšem již nikoliv většinově, spatřují jako lepší či zlepšenou také v oblasti životního úrovně, veřejných financí a životního prostředí,“ říká pro Radiožurnál.

Naopak negativně hodnotili lidé vývoj v oblasti korupce, přistěhovalectví a taky v domácí politické situaci. Ta se zhoršila podle 47 procent dotázaných. Naproti nim jen deset procent respondentů řeklo, že se zlepšila. Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Hartmana mohli být odpovědi respondentů ovlivněné tím, že se blíží volby.

„I koaliční partneři se snažili proti sobě vymezovat a sociální demokracie a hnutí ANO jsou považovány za hlavní favority voleb, přitom vše skončilo skutečně ostrými půtkami mezi ČSSD a ANO, což může vyvolávat atmosféru, že politická situace se zhoršuje. To reálné vlastně není,“ hodnotí Hartman.

                      S čím jsou lidé (ne)spokojení? Podívejte se do naší galerie...

Největším neúspěchem současného kabinetu jsou podle dotázaných hádky a spory ve vládě, které v květnu vyvrcholily odvoláním ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO. 

Naopak kladně lidé vnímali odmítavý postoj vlády ke kvótám na přerozdělování uprchlíků a přijímání migrantů. 79 % lidí souhlasí s postupem vlády v této oblasti. Podle politologa Josefa Mlejnka z Fakulty Sociálních věd Univerzity Karlovy to vypovídá o náladách veřejnosti.

Průzkum: nejpřijatelnějším premiérem by byl v srpnu pro veřejnost Babiš. Zaujali i Klaus mladší a Zaorálek

Číst článek

„Není to ani tak hodnocení nějaké práce nebo nějakých konkrétních aktů té vlády, spíše je to hodnocení politických stanovisek, které politici vládních stran dlouhodobě zaujímají. To, co vláda dělá, tak spíš jsou to taková gesta, která mají právě za cíl to, to aby neztratily vládní strany podporu veřejnosti,“ vyjádřil se politolog.

69 % lidí souhlasilo se snahou vlády přiblížit tuzemské mzdy úrovni vyspělých států. Naopak dotázaní převážně odmítli zavedení inkluzivního vzdělávání. Průzkum se zaměřil i na nesplněné body vládního programu. Nejvíce lidé kabinetu vytýkali, že neprosadil sliby v oblasti sociálního bydlení nebo třeba zákon o zálohovaném výživném.

Sběr dat do průzkumu se uskutečnil ve dnech od 14. do 28. srpna 2017. Účastnilo se ho 1011 lidí z celého Česka starších 18 let.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme