Úvodní stránka

Možnosti pro investice v Chile

Publikováno:
12.9.2017
Autor:
Odbor zahraničně ekonomických politik II 51600

Dne 7. září se na Ministerstvu průmyslu a obchodu uskutečnil kulatý stůl na téma investiční prostředí v Chile.


Kulatý stůl byl součástí pracovního programu Carlose Álvareze, ředitele InvestChile (https://investchile.gob.cl/). Carlos Álvaréz navštívil ČR ve dnech 6. – 8. září. V rámci své návštěvy dále jednal o spolupráci s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Vladimírem Bärtlem, generálním ředitelem CzechInvest Karlem Kučerou a podnikateli, kteří už v Chile mají své projekty anebo se o tento trh zajímají.

Kulatého stolu, který organizovalo Velvyslanectví Chilské republiky a Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s agenturou ChzechInvest a Smíšenou obchodní komorou Česko-tichomořská aliance, se zúčastnilo na 25 zástupců institucí a firem převážně ze sektoru energetiky, geologie, logistiky či IT. Kulatý stůl zahájil náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl a velvyslanec Chile Renán Fuentealba, kteří ocenili vzájemné výborné vztahy mezi našimi zeměmi a otevřenost a určitou komplementaritu našich ekonomik a v neposlední řadě pak to, že v prosinci 2016 vstoupila v platnost Smlouva mezi Českou republikou a Chilskou republikou o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku.

Hlavní prezentace náležela Carlosu Álvarezovi, který shrnul podnikatelské prostředí Chile. Chile je otevřenou ekonomikou, která má podepsány obchodní dohody pokrývající 64 ekonomik světa vč. Evropské unie, tedy i ČR, a dosahuje příznivých makroekonomických ukazatelů (např. nejvyšší hodnota HDP na obyvatele v celém latinskoamerickém regionu, nízká inflace i rozpočtový deficit). Carlos Álvarez také připomněl chilské členství v OECD. Chile se pravidelně umisťuje vysoko v žebříčku konkurenceschopnosti ekonomik (nyní 33. příčka). Jednou z priorit jsou inovace, které tato země podporuje různými nástroji, např. již známým programem Start-up Chile. Ředitel Álvarez rovněž vyzdvihl Smlouvu o zamezení dvojímu zdanění jako významný mezník v našich hospodářských vztazích. Definoval také prioritní sektory pro investice, jsou jimi energetika (zelené technologie), těžba, globální služby, cestovní ruch a sofistikovaný potravinářský průmysl. Chile je držitelem 52 % světových zásob lithia, příležitosti tak existují i pro zpracovatele této suroviny.

Dále vystoupil ředitel odboru „Daně z příjmu“ MF Stanislav Kouba, který pohovořil o Smlouvě o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku, vedoucí oddělení pojištění investic v zahraničí EGAP Michal Pravda, který krátce představil možnosti pojištění, které EGAP nabízí investorům, Eva Bartoňová za CzechInvest, která krátce představila připravovanou technologickou misi do Chile zaměřenou na technologie pro důlní sektor, a zástupci společností Rudolf Jelinek, Solek Group a Hydropol. Následovaly bilaterální konzultace s ředitelem Álvarezem.