'Máslový index': za měsíční plat koupíte nejméně másla od roku 2000

Michal Zlatkovský a ČTK |

Čtěte dále

Máslo nezdražuje jen v absolutních číslech, ale také v poměru k průměrné měsíční mzdě. I podle tohoto měřítka je nejdražší od roku 2000 a oproti době před deseti lety si ho průměrný Čech za svou mzdu může dovolit jen něco přes polovinu.

Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ), který sleduje průměrné ceny základních potravin, mezi nimi právě i másla. Zatímco v červenci letošního roku si lze za průměrnou mzdu - 29 346 korun - koupit celkem 585 kostek másla, ještě v roce 2009 to bylo zhruba o dvě třetiny víc.

Výpočet navíc vychází z červencové průměrné ceny čtvrtky másla, která podle ČSÚ činila 50,18 Kč. Od té doby vyšplhala na asi 55 korun, za průměrnou mzdu tak dnes Češi nakoupí jen 533 kostek másla.

Cena másla průběžně stoupá od loňského roku, od letošního května pak strmě - z necelých 42 Kč o asi 13 korun za čtvrtku. Podle zástupce mlékáren je důvodů více: od nedostatku smetany na trhu po odklon Čechů od levnějších rostlinných margarínů.

Šéf mlékárny Madeta Milan Teplý odhaduje, že máslo může před Vánoci stát až 70 korun. Způsobuje to zejména cena smetany, která je oproti loňskému roku více než dvojnásobná - 89 korun za litr. "Zhruba od začátku prázdnin se potýkáme s nedostatkem smetany, a to nejen my, ale i ostatní mlékárny," řekl Teplý. Zatímco se podle něj na másle vždy prodělávalo, teď je ziskové. "Cena smetany jde nahoru, protože je o ni velký zájem, protože je velký zájem o máslo a o tučné výrobky obecně, roztočila se spirála."

V Česku funguje 35 průmyslových mlékáren a 166 minimlékáren. Z velkých výrobců ale produkuje máslo jen malý počet. Některé mlékárny si u nich nechávají máslo balit, aby ho měly v nabídce.

Michal Zlatkovský, ČTK

|Petr Holub |Komentáře |Komentář

Proč je máslo tak drahé?

Sehnat máslo pod 50 korun je prakticky nemožné, pokud se člověk nespokojí s menším balením nebo s náhražkami. Přesto dosud odpovědné instituce nenabídly vysvětlení, proč cena najednou vyrostla.