Králík není jen mazlíček, ale i jídlo, vzkázal lidem Maduro. 'Plán králík' má vyřešit nedostatek potravin

Venezuela se potýká s vleklou hospodářskou krizí a nedostatkem potravin. Pomoc podle venezuelského prezidenta Nicoláse Madura může představovat králík, tedy přesněji králičí maso. Informovala o tom agentura Reuters. Hlava jihoamerického státu obyvatele nabádá, aby lidé v králíkovi neviděli jen domácího mazlíčka.

Caracas Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venezuelský prezident Nicolas Maduro a jeho manželka Cilia Floresová.

Venezuelský prezident Nicolas Maduro a jeho manželka Cilia Floresová. | Zdroj: Profimedia

Venezuelská vláda celou iniciativu označila jako 'Plán králík' a podle ministra městského zemědělství Freddyho Bernala chystá masivní kampaň.

 „V důležité otázce živočišných bílkovin byl schválen 'plán králík', protože se králíci rychle množí," vysvětlil Nicolás Maduro ve státní televizi. Úřady zároveň radí lidem, jak pěstovat zeleninu na střechách a balkonech.

Mnohým lidem, kteří mají králíky jako mazlíčky, se vládní plán nelíbí. Iniciativa se nezdá ani guvernérovi státu Miranda Henriqu Caprilovi, který dvakrát kandidoval na prezidenta. Podle něj se hlad v zemi chovem králíků nevyřeší.

Nezvládnutá situace na trhu s ropou

Řada prezidentových oponentů podle agentury Reuters celý plán označila za nesmysl.  Za skutečný problém označují systém založený na penězích z ropy, který nezvládl snížení cen této suroviny. Venezuela disponuje největším podílem z celkových prokázaných celosvětových zásob ropy a v minulosti se spoléhala na import.

Dovážela téměř vše, včetně základních potravin. Situaci teď  navíc zhoršuje inflace a stát stanovuje ceny základních potravin, což vedlo ke konci mnoha výrobců, protože se dostali do ztráty. Podle britské televize BBC venezuelské úřady sice podporují družstevní produkci jídla a městské zemědělství, ale na pokrytí potřeb to zatím podle všeho nestačí.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme