Češi na výplatní listině Ázerbájdžánu? Transparency International sestavila seznam lobbistů

V Česku mělo skončilo nejméně 130 milionů korun z černého fondu Ázerbájdžánu, píše Mladá fronta Dnes. Podle deník tamní režim ze stejného fondu uplácel evropské politiky, aby šířily jeho dobré jméno. Peníze tekly i do tuzemska k místním Ázerbájdžáncům a firmám.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Baku Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na hlavní město Ázerbajdžánu Baku

Pohled na hlavní město Ázerbajdžánu Baku | Foto: Niyaz Bakılı | Zdroj: Flickr.com

Za autoritářským režimem prezidenta Ilhama Alijeva přitom stojí i někteří čeští politici. Protikorupční organizace Transparency International proto sestavila seznam těch, kteří za Ázerbájdžán v minulosti lobbovali. Seznam exkluzivně získala Mladá fronta Dnes.

'Bojím se vycházet na ulici.' V Ázerbájdžánu utahují šrouby, represe sílí

Číst článek

Žádné výhody nemám

Figuruje na něm například předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček z ČSSD. Ten v parlamentu dokonce založil česko-ázerbájdžánskou meziparlamentní skupinu přátelství. Mezi politiky je tak vnímán jako největší zastánce této země. Od tamního prezidenta má navíc vyznamenání. Hamáček se ale brání tím, že žádné výhody z toho nemá.

Transparency International ale neprokázala přímé propojení českých politiků s ázerbájdžánskými převody peněz. Korupční fond odhalilo Mezinárodní sdružení investigativních žurnalistů. Podle něj tak ázerbájdžánská diktatura přes fond odeslala v přepočtu 66 miliard korun.

Andrea Kubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme