Ruská firma RusHydro se chce soudit s Kyrgyzstánem kvůli zakázce, kterou převzal český Liglass

Ruská státní společnost RusHydro požaduje náhradu škody za zrušenou smlouvu na výstavbu kaskády vodních elektráren. Oznámila to kyrgyzská média s odvoláním na prohlášení šéfa ruského holdingu Nikolaje Šulginova. Projekt vodohospodářských staveb na tamní řece Naryn převzala česká společnost Liglass Trading.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodní elektrárna Bratsk (ilustrační foto)

Vodní elektrárna Bratsk (ilustrační foto) | Zdroj: Wikimedia Commons

RusHydro měla být původně výhradním investorem projektu. Příčinou odstoupení od smlouvy byla podle kyrgyzských úřadů nejasnost financování z ruské strany. Tamní vláda s ní uzavřela smlouvu v roce 2012 a vypověděla ji loni.

Šulginov v rozhovoru s novináři prohlásil, že RusHydro investovalo do stavby přes 35 milionů dolarů, které chce nyní zpět. Podle smlouvy mezi Kyrgyzstánem a firmou Liglass Trading má částku 37 milionů dolarů (810 milionů korun) zaplatit v rámci kontraktu česká strana.

Bez peněz nebude smlouva

Termín podle zprávy rozhlasové stanice Rádio Svoboda vyprší 19. září, tedy příští úterý. Pokud Liglass Trading peníze nesloží, smlouva bude podle kyrgyzské vlády vypovězena.

Šéf společnosti RusHydro konstatoval, že jeho firma nikdy netvrdila, že kaskádu nedostaví; kontrakt jednostranně zrušil Kyrgyzstán, u něhož chce ruská firma vymáhat odškodné. "Vyhlásili jsme soutěž na výběr mezinárodní konzultační firmy, která povede mezinárodní arbitráž," řekl Šulginov.

Tomáš Fiala, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme