Pro máslo za hranice. V Polsku se nákup vyplatí, v Rakousku a Německu už ne

Pro máslo za hranice. V Polsku se nákup vyplatí, v Rakousku a Německu už ne (zdroj: ČT24)

Kvůli rostoucí ceně másla vyrážejí lidé z pohraničí na nákupy do sousedních zemí. Zatímco před prázdninami vyšla čtvrtka másla na čtyřicet korun, v srpnu už stála víc než padesátikorunu a poroste až do Vánoc. Podle zjištění štábů ČT je v tuto chvíli nejvýhodnější nákup másla v Polsku; v Německu a Rakousku jsou ceny srovnatelné s těmi českými.

V posledních letech se za čtvrtkilovou kostku másla platilo vždy do čtyřiceti korun a meziroční změny se počítaly v korunách nebo desetihaléřích; před dvěma lety vyšlo máslo na osmatřicet korun, loni na šestatřicet a ještě v prvním pololetí letošního roku se ceny pohybovaly mírně nad čtyřiceti korunami. S příchodem léta ale začaly prudce růst. 

Cena poroste až do Vánoc. Skončit může na 70 korunách

V květnu šlo o 41,90 korun, v červnu už bylo máslo o pět korun dražší a v srpnu se v obchodech platilo v průměru 52 korun. Podle Českomoravského mlékárenského svazu cena poroste až do Vánoc a navíc není jasné, na jaké úrovni se zastaví. Největší tuzemský zpracovatel mléka, jihočeská Madeta, předpokládá, že se před svátky může vyšplhat až na 70 korun.

Důvodem vysokých cen je celoevropský nedostatek smetany. „Mléčný tuk se zpracovává i do dalších mléčných výrobků, kterých se vyrábí podstatně více, a tím pádem ochuzují celkovou tukovou bilanci,“ vysvětluje předseda představenstva mlékárenského svazu Jiří Kopáček.

Právě historicky maximální cena českého másla vede zákazníky z pohraničí k tomu, aby tuzemské nákupní vozíky vyměnili za auta – a vyrazili na nákup k sousedům. Ne vždy se ale taková cesta vyplatí.

Vývoj ceny za 250 g másla (Kč)
Zdroj: ČSÚ

V Německu i Rakousku jsou ceny srovnatelné

Jedno z nejlevnějších másel, která se dají koupit v Německu, stojí 1,99 eura, čili dvaapadesát korun. A to je částka srovnatelná s tou tuzemskou. Stejně jako v Česku i v sousedním Bavorsku totiž máslo v posledních měsících skokově zdražuje a běžně se dá koupit i za 2,49 eur, čili dráž než na druhé straně hranice.  

Důvodem, proč Češi pro máslo a jiné zboží do Německa míří, je proto v první řadě pověstná kvalita tamních výrobků. Máslo, které je v českoněmeckém pohraničí k dostání zhruba za pětapadesát korun, nicméně stejně jako to německé obsahuje přes dvaaosmdesát procent mléčného tuku, jak vyžadují evropské normy.

Obdobná situace je i v Rakousku, kam sice Jihočeši vyrážejí za lepší kvalitou a výhodnější cenou pravidelně, u másla to ale neplatí; jeho cena je stejná a častěji i vyšší než v Česku. Například kostka másla koupená v Horních Rakousích tak vyjde zhruba o sedm korun dráž než v jižních Čechách.

Levné máslo z Polska láká překupníky

Výhodu tak mají jen Češi žijící poblíž polských hranic. Vedoucí jedné z náchodských prodejen Beata Kalužná štábu České televize potvrdila, že zákazníci čtvrtky másla za šedesát korun nechávají bez povšimnutí. Raději je totiž nakoupí v Polsku. Tam sice vyjdou v přepočtu také na šedesát korun, místo 250 gramů je ale třísetgramové.

Téměř desetikorunový rozdíl na čtvrtce másla ve prospěch polského výrobku táhne Čechy natolik, že tento produkt už zajímá i překupníky. „Kupují u nás máslo, ještě přidraží, a nabídnou Čechům, a oni si ho i tak kupují,“ potvrzuje vedoucí prodejny v Kudowě Zdroji Joanna Szmucová.