Šéfové městských podniků byli u Krnáčové, kvůli stamilionům pro firmy členů ČSSD musí provést audity

Lukáš Prchal Lukáš Prchal, Jiří Pšenička
15. 9. 2017 0:00
Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) nařídila udělat detailní audit všech smluv, které se dotýkají úklidu a údržby objektů městských firem. A to kvůli zjištěním Aktuálně.cz, kdy firmy Premio Invest a Lasesmed získaly od pražských městských firem zakázky na úklid za 1,5 miliardy za posledních několik let. Sama primátorka se ale na včerejším zasedání zastupitelů zdržela hlasování, když se opozice snažila protlačit na jednání debatu o podezřelých zakázkách.
Areál firem patřících členům ČSSD.
Areál firem patřících členům ČSSD. | Foto: Lukáš Bíba

Praha - Tři velké firmy vlastněné hlavním městem se musí na příkaz primátorky Adriany Krnáčové (ANO) pustit do auditu všech smluv na úklid a údržbu svých objektů. Důvodem je zjištění on-line deníku Aktuálně.cz, který upozornil na obří zakázky pro firmy vlastněné sociálními demokraty z Prahy 14.

"Zavolala jsem si ředitele Dopravního podniku, Pražských služeb a Technické správy komunikací a nařídila jim, aby zauditovali veškeré úklidové smlouvy a smlouvy, ve kterých figurují dotčené společnosti," prohlašuje primátorka Krnáčová.

Zakázky za 1,5 miliardy získaly od těchto pražských městských podniků nepříliš známé firmy Premio Invest a Lasesmed, které sídlí v odlehlém areálu Na Třebešíně. Zakázky začaly dostávat zhruba před 10 lety. Získávaly je nápadně často u městských organizací, kde mají vliv právě sociálnědemokratičtí politici. V té době vládla v Praze ODS se skrytou podporou ČSSD

O kauze chtěli včera mluvit i opoziční zastupitelé. Bod, který se na program snažili dostat pražští piráti, však nezískal dostatečnou podporu. "Pro mě je zásadní s tím něco udělat, a ne o tom jen mluvit," reagovala Krnáčová, která se zdržela hlasování.

Šéf Dopravního podniku Martin Gillar redakci řekl, že žádost o audit dostal tento týden. "Když se zjistí porušení zákona, podává se trestní oznámení," reagoval v obecné rovině Gillar s tím, že audit kvůli tomu probíhá už měsíc.

Lasesmed

Majitelem je Zdeněk Zadina, místopředseda ČSSD na Praze 14. Oficiální sídlo má firma v Jeseniově ulici, v "Domě zdraví" v areálu vozovny na Žižkově, který jiná Zadinova firma v minulosti koupila od pražského Dopravního podniku. V tomto domě ale žádnou kancelář nemá, jen schránku. Provozovna je v ulici Na Třebešíně (jako Premio Invest). Pro pražský Dopravní podnik má firma od roku 2012 zajišťovat servis a údržbu čistíren odpadních vod. Za tyto služby do konce loňského roku dostala zaplaceno zhruba 37 milionů korun (podle pražských pirátů v DP ale uzavřela kontrakty v celkové hodnotě dokonce 150 milionů korun).

Klíčovým zákazníkem firmy je pražská Technická správa komunikací, objem plnění od roku 2010 do roku 2016 činil 111 milionů korun (podle pirátů celkový objem smluv je i v tomto případě 150 milionů korun). Smlouvy se týkají správy autobusových stanovišť včetně úklidu. Firmy uzavřela smlouvy na úklidové služby v objemu několika milionů korun i s městskou firmou Trade Centre Praha, s městkou částí Praha 3, Praha 5 i se Správou pražských hřbitovů.

Kromě toho Aktuálně.cz nově zjistilo, že mezi lety 2007 a 2011, kdy začaly úklidové kontrakty, prodal Dopravní podnik společnosti Premio Invest nemovitosti na pražském Žižkově za 13 milionů korun. Mezi nimi Dům zdraví u žižkovské vozovny. A vlastnicky propojené firmě AZ Premika zase prodal domy a pozemky v pražských Strašnicích za 20 a půl milionu. Jde o areál na Třebešíně, který dříve patřil Střední průmyslové škole dopravní a dnes tam mají Premio Invest a Lasesmed své provozovny.

Úklidové kontrakty v Dopravním podniku začaly v éře ředitele Martina Dvořáka, v té době byly firmám politiků z ČSSD prodány i pražské nemovitosti. Exředitel Dvořák ve spojení politiky a byznysu nevidí nic problematického. "Ať vládne ve městě kdokoliv - ODS, ČSSD nebo dnes ANO - vždy se na tu vládnoucí stranu nalepí nějaké podnikatelské struktury," říká.

Sociální demokraté z Prahy 14 nemají personální propojení jen s Dopravním podnikem, kde je šéfem dozorčí rady náměstek primátorky Petr Dolínek - bratr podnikatele Ondřeje Dolínka, jehož společnost je s uklízecími firmami majetkově propojena. Na stejné pozici je v Technické správě komunikací, odkud tečou peníze hlavně k firmě Lasesmed, Lucie Svobodová. Jde také o členku ČSSD na Praze 14, nyní místostarostku městské části.

Premio Invest

Nynějším majitelem firmy je Petr Ženíšek, člen obvodního výkonného výboru ČSSD na Praze 14 (v minulosti byl spolumajitelem i kolega z ČSSD Zdeněk Zadina). Firma oficiálně sídlí v bytovém domě v pražské ulici Na Jezerce, ale na místě není nic, co by svědčilo o její přítomnosti na této adrese. Provozovnu má vedenou v ulici Na Třebešíně.

Největším zákazníkem firmy je pražský Dopravní podnik, který od roku 2008 do konce roku 2016 Premio Investu za služby zaplatil 921 milionů korun (za úklidové služby a údržbu zeleně v areálech DPP,  za úklid a údržbu sociálních zařízeních na konečných stanicích tramvají a autobusů, též za úklid a údržbu tramvajových a autobusových zastávek).

 

Právě se děje

Další zprávy