Největší německý autoklub žádá po Volkswagenu 13 miliard eur jako odškodné za emisní aféru

Největší německý i evropský autoklub ADAC požaduje, aby koncern Volkswagen vyplatil německým klientům poškozeným dieselovým skandálem celkem 13 miliard eur (přes 339 miliard Kč). Na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem to podle německých médií řekl viceprezident autoklubu Ulrich Klaus Becker. V Česku nyní podalo žalobu na automobilky Volkswagen a Škoda Auto dalších téměř 600 lidí, přidali se tak k prvním pěti osobám.

Koncern Volkswagen do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě instaloval software umožňující manipulovat s testy emisí. Při jízdě auta produkují výrazně více škodlivých emisí než při kontrolních testech. Aféra se týká i zhruba 2,6 milionu vozů značek Volkswagen, Škoda, Audi a Seat registrovaných v Německu.

Největší německá automobilka sice u těchto vozů nyní musí provést úpravu softwaru, odškodné klientům ale vyplácet odmítá.

Miliardové odškodné přitom už musela dát zákazníkům ve Spojených státech, kde byla kauza před dvěma lety odhalena.

Autoklub ADAC nyní požaduje, aby i němečtí klienti VW dostali dobrovolné odškodnění v podobné výši jako v USA, tedy 5000 eur (téměř 131 tisíc korun) na osobu.

Becker zdůvodňuje požadovanou výši odškodnění mimo jiné tím, že by úprava softwaru mohla vést v dlouhodobém horizontu k poškození vozů. 

Mezi důvody, proč v Německu zatím Volkswagen klienty odškodnit nemusel, patří podle kritiků i příliš úzké propojení německé politiky s automobilovým průmyslem. Přímé odškodnění zatím nepodporuje ani jedna ze současných vládních stran CDU/CSU a sociální demokracie. Sociální demokraté ale chtějí do německého právního řádu dostat obdobu americké hromadné žaloby, která by klientům umožnila snadněji se domáhat svých práv. Kancléřka Angela Merkelová (CDU) říká, že je v zásadě pro, nynější návrh z dílny ministra spravedlnosti Heika Maase (SPD) ale nepovažuje za dobrý.

Šéfredaktor Autoweek.cz V. Rybecký o dalším odškodnění za emisní aféru (zdroj: ČT24)

Žalob přibývá i v Česku

Žalobu na automobilky Volkswagen a Škoda Auto kvůli podvodné úpravě obcházející emisní měření u dieselových motorů (dieselgate) podalo dalších téměř 600 lidí. Agentuře ČTK to v tiskové zprávě sdělila firma Safe Diesel, která majitele dotčených vozů zastupuje. 

Už v březnu se na soud prostřednictvím firmy obrátilo prvních pět osob. Společnost pro každého požaduje od automobilek kompenzaci 220 tisíc korun. Podle zástupců Škody však nevznikla uživatelům dotčených aut žádná újma.

„Mohli bychom ještě s novou vlnou žalob čekat, informovat nerozhodnuté spotřebitele a prohlubovat argumentaci k soudnímu projednávání, nicméně vidíme reálnou hrozbu promlčení některých nároků. To by mohlo nastat již nyní, s druhým výročím vypuknutí aféry dieselgate. Volkswagen sice veřejně oznámil, že nebude na lhůtě promlčení bazírovat přinejmenším do konce letošního kalendářního roku, nicméně z hlediska právního na toto prohlášení nelze spoléhat,“ uvedl advokát majitelů vozů František Honsa.

Škoda Auto: Zákazníkům žádná újma nevznikla

Podle mluvčího Škody pro ČR Vítězslava Pelce automobilka vyvinula technické řešení pro úpravu dotčených motorů EA 189 a v tuzemských servisech již upravila dvě pětiny z 94 tisíc dotčených vozů.

„Provedení technického opatření nemá nepříznivý dopad na údaje o spotřebě paliva, emisích CO2, výkonu motoru, točivém momentu, emisích hluku, což prokázaly testy prováděné pro úřad, který pro vozy udělil typové schválení, i nezávislé testy v odborných automobilových titulech. Údaje týkající se schválení typu vozidla zůstávají v platnosti. Všechny vozy lze tak bez omezení před i po provedení technických opatření používat, zákazníkům nevznikla a s provozováním vozu nadále nevzniká žádná újma,“ řekl ve čtvrtek Pelc.

Společnost Safe Diesel vznikla s cílem zastupovat tuzemské majitele dotčených vozů a žádat pro ně odškodné, které dosud koncern vyplatil pouze americkým spotřebitelům. Požadovanou výši kompenzace na jeden vůz se přitom zvýšilo z původních 127 500 korun na téměř dvojnásobek. Firma má dostat 25 procent z částky, kterou pro majitele aut vymůže.