Pomeranče letí vzhůru (Týden 37)

Uplynulý týden byl kromě tradičních strašáků ve znamení hurikánů, dohody republikánů a demokratů ohledně dluhového stropu Spojených států amerických, a také jednání Evropské centrální banky. Situace kolem Korejské lidové demokratické republiky se nemění. Svět hrozí a vrší sankce, Kim zkouší rakety a index strachu VIX klesá. S hodnotami VIXu kolem jedenáctky na jadernou válku za dveřmi nevěřím.Ve skutečnosti se jedná...

Uplynulý týden byl kromě tradičních strašáků ve znamení hurikánů, dohody republikánů a demokratů ohledně dluhového stropu Spojených států amerických, a také jednání Evropské centrální banky.

Situace kolem Korejské lidové demokratické republiky se nemění. Svět hrozí a vrší sankce, Kim zkouší rakety a index strachu VIX klesá. S hodnotami VIXu kolem jedenáctky na jadernou válku za dveřmi nevěřím.Ve skutečnosti se jedná o extrémně nízké hodnoty tohoto často sledovaného indexu, které říkají, že investoři zajišťují své pozice na trhu skutečně jen minimálně a na mediální povyk kolem Severní Koreje mají svůj názor.

Právě skončený týden byl chudý na makroekonomická data. Ve Spojených státech mírně zklamala čísla hovořící o vývoji v nevýrobním sektoru, když ohlášený údaj nedosáhl na odhady trhu. Mírně horších údajů ze sektoru služeb jsme se dočkali také z Evropy. Nepříjemnou zprávou byl také vyšší než očekávaný počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, který ovšem může být ovlivněn sezónními okolnostmi. Ceny ropy pak poslaly níže vyšší než očekávané zásoby této komodity.

Shoda ohledně US dluhového stropu je pozitivní zprávou, která by měla trh zklidnit. I když jak jsem psal posledně: nic jiného než dohoda se neočekávalo. Přišla dříve než později, a to je dobré.

Evropská centrální banka po svém jednání potvrdila, že omezování jejího programu kvantitativního uvolňování a tím také zpevnění společné evropské měny prozatím nemá v plánu. Nicméně burzovní obchodníci ví zřejmě svoje, a tak vzali euro útokem a posunuli je nad hranici 1,20 eura za americký dolar.

Ústředním tématem komoditních trhů jsou již nějakou dobu hurikány. Hurikán Harvey, který se prohnal nad texaskými rafinériemi a vynutil jejich uzavření, prudce zvedl poptávku po ropných produktech, které rafinérie vyrábějí. Vzhůru se vydaly ceny benzínu a topného oleje, zatímco cen ropy se řádění Harveyho nijak nedotklo. Po jeho odeznění a opětovném uvedení rafinérií do provozu se situace na trhu pozvolna normalizuje. Hurikán Irma zase trefil Floridu, která je hlavním regionem pro výrobu mraženého pomerančového koncentrátu. Ceny pomerančů tak s ohroženou úrodou vyrazily vzhůru.

Podrobný komentář včetně porovnání fondů s vyváženou alokací najdete zde.

Související články

Výnosy

Dočkali jsme se korekce (Videokomentář: Týden 16)

Inflace ve Spojených státech dopadla o něco hůře, než se čekalo, a tak je pravděpodobné, že to s rychlejším snižováním úrokových sazeb nebude tak žhavé. Akciový trh reagoval očekávanou korekcí.…

17. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

Přichází bod zlomu? (Videokomentář: Týden 15)

Minulý čtvrtek zaznamenaly akciové trhy poměrně silný propad. Náš investiční analytik rozebírá, zda šlo o první signál propadu trhů. Zastaví se téměř půlroční růst? Se vším ze světa investic vás…

9. 4. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se…

5. 4. 2024 10 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.

Bohuslav Černý

ředitel pro prahu

obchod.cerny@brokertrust.cz

+420 602 445 306