Finanční bohatýři Číňané vládnou turistické sezóně. Utrácejí tak, že před nimi blednou i Rusové

Čínští turisté jsou nejvíce utrácejícími dovolenkáři na světě. Jen za loňský rok nechali při svých výletech za hranicemi Číny v přepočtu přes 5,5 bilionu korun. To je skoro dvakrát víc, než kolik za stejné období utratili po světě turisté z USA. Řada zemí už proto přehodnocuje své turistické prognózy a omezení - jen aby přilákaly Číňany a jejich peníze.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínští turisté si fotí výhled na na Severní Koreu na "Zlomeném mostě" v pohraničním městě Tan-tung.

Čínští turisté si fotí výhled na na Severní Koreu na "Zlomeném mostě" v pohraničním městě Tan-tung. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Horká voda na pokoji, žádné barevné výstřednosti a čínsky mluvící průvodce - nejlépe rodilý mluvčí. Bez toho k nám dnes už dobře platícího čínského turistu nedostanete,“ vypočítává Dario Polo, diplomat, který má na španělském velvyslanectví v Pekingu na starosti cestovní ruch. 

Čtečky obličejů dobyly Čínu. Umožňují platit díky selfie, cepují a udávají narušitele pořádku

Číst článek

Polo mluví o tom, co požadují Číňané v jeho zemi, ale stejné je to i v Thajsku, Japonsku, nebo v Koreji. A Číňané platí velké peníze i za opravdu exotické destinace. 

„Uvolnili jsme veškeré limity, Už nejsme zemí, kam smí každý rok jen omezený počet zahraničních turistů. Potřebujeme peníze pro celou řadu projektů a turisté nám je přinesou," říká Pema Tashi, ředitel bhútánské cestovní kanceláře, která se jmenuje Šťastné království. 

Finanční bohatýři? Kam se hrabou Rusové!

V zemích, jako je Thajsko, Japonsko nebo Korea, dnes autobus čínských turistů válcuje veškerou konkurenci. Jeho osazenstvo nakupuje suvenýry, předražené fakultativní zájezdy, vrhá se po hlavě do nočního života. Rusové, kteří tu donedávna platili za finanční bohatýry, se s nimi už nemůžou měřit.

Poustevníku, spočiň v srdci hory. Nechte se pohltit přírodou v umění korejské zahrady

Číst článek

„Loni k nám přijelo kolem dvaceti tisíc čínských turistů. Víme, že mají peníze, ale brzy narazíme na strop. My nemůžeme jít cestou masovosti, náš ekosystém by to zničilo," zamýšlí se Kamil Dhanjee, generální manažér jedné z cestovních kanceláří na Seychelách. 

A přístup jeho země je tak mezi ostatními výjimkou. I když jak ukazují poslední události ve Španělsku, kde místní lidé spílají turistům, možná i v Asii přijde brzy turistická revoluce. 

Čínští turisté si na pohraniční řece Ja-lu/Amnok u města Tan-tong prohlížejí severokorejský břeh (srpen 2017). | Zdroj: Reuters

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme