Logistickým firmám v Česku chybí skladníci. Posily lákají na vyšší mzdy i benefity

Skladníci se v Česku stávají nedostatkovým zbožím, můžou za to vznikající logistická centra. Nové pracovníky proto firmy lákají na vyšší výdělek a benefity. Jen za posledních pět let vzrostla průměrná mzda skladníka o téměř tři tisíce korun měsíčně.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklad PPL, logistika, balíky, zásilky, ásilková služba (ilustrační foto)

Sklad PPL, logistika, balíky, zásilky, ásilková služba (ilustrační foto) | Foto: Petr Topič/MAFRA | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Stojím v logistickém centru v Jirnech u Prahy, které je velké jako sedm fotbalových hřišť. Pracuje tu asi 150 skladníků a jedním z nich je i jednadvacetiletý Luboš Zamazal. Vysokozdvižný vozík řídí teprve pár týdnů, může už ale srovnávat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Logistickým firmám v Česku chybí skladníci. Posily lákají na vyšší mzdy i benefity. Téma pro Zuzanu Švejdovou

„Nabídek bylo více. Měl jsem rozjednané ještě tři pohovory, nejvíc se mi ale zamlouvalo jít sem. Mám zkušenost ze stejné pozice. Nebyl jsem s ní ale v dané firmě spokojený. Důvodem bylo finanční ohodnocení a také skladové podmínky,“ vysvětluje pro Radiožurnál Zamazal.

Na současné pozici si polepšil. Kromě vyššího ohodnocení získal i spoustu benefitů. Využít tak nyní může částečně dotovanou stravu, kartu do sportovních center nebo příspěvek na dopravu. A právě na vyšší mzdy a bonusy teď firmy lákají většinu uchazečů.

„V okolí Prahy je to boj, který absolvujeme každý den. Montovny a sklady rostou jak houby po dešti a konkurence je skutečně obrovská. Je velice těžké stabilní lidi zaměstnat a udržet. Lidé mají tendenci vyzkoušet něco nového a lépe ohodnoceno, tak se nezdráhají a dávají výpovědi,“ přibližuje pro Radiožurnál ředitel distribučního centra společnosti Mall.cz Petr Skyva.

Pozice skladníků je jednou z nejpoptávanějších

Lidskou práci ve firmě Mall.cz přitom už z části nahradila automatická linka. Díky ní podnik odbaví až 60 tisíc kusů zboží denně. Přestože stroj nahradil práci skoro 40 zaměstnanců, skladníků je stále nedostatek.

Mapa nezaměstnanosti Ve kterých obcích všichni pracují?

Číst článek

„Řádově nám chybí možná dvacet kmenových zaměstnanců. Za dveřmi ale máme sezonu, která je pro nás klíčová, a tak nám jich chybí mnohem víc,“ podotýká Skyva.

Právě pozice skladníků je mezi podniky v současnosti jedna z nejpoptávanějších. Dokazuje to podle manažera internetového portálu Profesia.cz Michala Nováka i narůstající počet inzerátů.

„Za posledních pět let jsme na portálu zaregistrovali zvýšený počet inzerátů na pracovníky v logistice téměř trojnásobně. Vzhledem k narůstající poptávce je vidět i ochota firem mzdy zvyšovat. Součástí nabídky bývají i příspěvky na kulturní a společenské akce nebo třeba výhodný tarif na volání i pro rodinné příslušníky,“ vyjmenovává pro Radiožurnál Novák.

Průměrná mzda skladníka stoupla o téměř tři tisíce

Ještě před pěti lety si skladníci vydělali v průměru 18 tisíc korun měsíčně. Dnes už suma vzrostla na více než 20,5 tisíce korun. Jde ale o průměrnou částku za celé Česko. V Praze a okolí jsou výdělky výrazně vyšší. Třeba společnost Amazon nabízí téměř 28 tisíc korun, inzeráty společnosti Kaufland lákají uchazeče na mzdu až 34 tisíc.

Logistických center a skladů v Česku každým rokem přibývá. Při jejich výstavbě proto developeři myslí i na zázemí pro zaměstnance.

„Developeři se v tom snaží vyjít vstříc a doplňovat skladové areály o občanskou infrastrukturu včetně bydlení, zázemí pro lékaře, školky, prodejny nebo volnočasové aktivity. Běžné jsou svozy do zaměstnání ze vzdálenosti i několika desítek kilometrů. Zejména tam, kde nejsou areály napojeny na hromadnou veřejnou dopravu,“ upřesňuje Lenka Šindelářová z Asociace pro český kancelářský trh.

A například jeden z největších logistických operátorů, společnost DHL, se nedostatek pracovní síly snaží vykrýt alternativním způsobem zaměstnávání. Na pozice skladníků obsazuje například odsouzené nebo maminky na mateřské dovolené.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme