Azur Reizen vyhlásila úpadek. Jde o největší krach cestovky od roku 2009

Pražská cestovní kancelář Azur Reizen vyhlásila v pondělí večer úpadek, informaci zveřejnila na svém webu. Nabízela hlavně letecké zájezdy do Středomoří. V zahraničí má kancelář 450 klientů.

Ve sdělení se píše, že Azur Reizen je pro případ úpadku dostatečně pojištěna u České podnikatelské pojišťovny. Azur Reizen klientům na webu vzkázala, že není schopna dostát svým závazkům plynoucím z uzavřených smluv o zájezdu. Úpadek vyhlásila po 21 letech činnosti.

„Pro tento případ je CK v dostatečné míře pojištěna u České podnikatelské pojišťovny, jejíž zástupci budou řešit všechny vaše případné pohledávky,“ píše se ve sdělení. Stejný text je také na webu Maxi Reisen. Obě cestovní kanceláře sídlí na stejné pražské adrese a spojuje je také osoba jednatele, vyplývá z rejstříku firem.

Podle internetového prodejce Invia.cz nabízela Azur Reizen letecké zájezdy do Egypta, Tuniska, Turecka, na řecké ostrovy Rhodos a Kréta a také na Mallorcu a na pobřeží Španělska. Invia vydala prohlášení, že s oběma cestovními kancelářemi registruje 142 uzavřených smluv, které zatím nebyly uskutečněny, a ujistila, že díky pojistce klienti obdrží poukaz na nákup nové dovolené v ceně a termínu té původní.

Kancelář má v zahraničí 450 klientů

Krach cestovních kanceláří Azur Reizen a Maxi Reisen se týká více než tisícovky klientů. V zahraničí mají nyní cestovka 450 turistů, uvedla Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP), u které byly cestovní kanceláře pojištěné proti úpadku. Pojišťovna nyní zjišťuje rozsah škody.

„S naším partnerem, asistenční službou Global Assistance, pracujeme na tom, abychom co nejdříve zajistili jejich bezpečný návrat zpět do ČR,“ uvedl dnes ředitel úseku neživotního pojištění ČPP Václav Hönig.

V úterý odpoledne se vrátí prvních 51 turistů z Tuniska. Úhradu původně plánovaného letu jim pokryje pojistka u ČPP. „Dnešním nočním spojem odletí také 28 osob z turecké Antalye. Na pražském letišti Václava Havla přistanou ve 02:50 ráno. Během zítřka se vrátí také 28 turistů z Turecka, dalších 43 z Egypta a šest klientů z řeckého ostrova Rhodos,“ dodal Pavel Vyskočil ze společnosti Global Assistence.

Egypt
Zdroj: ČT24

Portál dovolena.cz uvedl, že přestal nabízet zájezdy obou CK již před dvěma roky, protože měly dlouhodobé problémy s kvalitou služeb. Podle ředitelky portálu Evy Sedlmajerové budou problémy čekat na řadu klientů, kteří s těmito cestovními kancelářemi vedou reklamační spory ohledně špatné kvality zájezdů.

„Na reklamační řízení se totiž pojištění úpadu CK nevztahuje a existuje reálné riziko, že oprávněné reklamace klientů za špatnou kvalitu zájezdů zůstanou nevyřízeny,“ Sedlmajerová.

Na webu recenzecestovek.cz je na služby CK velké množství stížností klientů již od roku 2012. Nejčastěji si stěžovali na změnu objednaného hotelu za horší.

Jde o největší krach cestovky od roku 2009

Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří ČR se krach společnosti dal čekat. „Azur Reizen měla v poslední době problémy s poskytováním služeb svým klientům, některé její lety byly výrazně zpožděné. To, že někdo zkrachuje, patří k soukromému podnikání,“ řekl Papež. Asociace českých cestovních kanceláří také uvedla, že jde o největší krach CK od roku 2009, kdy ukončila činnost Tomi Tour.

Za krachem cestovních kanceláří Azur Reizen a Maxi Reisen stojí problémy se zahraničními dodavateli služeb, napsala Invia. „Pojistka kryje veškeré náklady klientů, a to i díky tomu, že společnosti zkrachovaly po skončení hlavní sezony a většina pobytů již byla uskutečněna,“ uvedl marketingový ředitel agentury Michal Tůma.

Tržby CK Azur Reisen v roce 2014 byly 127 milionů korun, pozdějši údaje nejsou k dispozici. Na trhu působila od roku 1997. Obě cestovní kanceláře se specializovaly na prodej zájezdů do Tuniska, Egypta, Turecka nebo na řecký ostrov Rhodos. Cestovní kancelář Maxi Reisen vznikla v roce 2008 jako internetová cestovní kancelář a zaměřovala se na prodej nízkonákladové dovolené.

Letos skončily v úpadku podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur tři cestovní kanceláře. Na českém trhu působí celkem 845 pojištěných cestovních kanceláří. Vzhledem k celkovému počtu aktivních CK je tak pravděpodobnost úpadku CK menší než 0,5 procenta, uvedla asociace.

Poškození klienti se mohou obrátit o náhradu vzniklé škody na Českou podnikatelskou pojišťovnu. Tiskopis pro oznámení o škodní události je k dispozici na www.cpp.cz nebo na libovolné pobočce. Mohou také pojišťovnu kontaktovat prostřednictvím e-mailu info@cpp.cz nebo telefonicky na čísle +420 957 444 555.