Piloti si Okřídleného lva vzít nenechají. Investují do něj další milion korun

Odstranit, či neodstranit?

Piloti si Okřídleného lva vzít nenechají. Investují do něj další milion korunNOVÉ
Památník na Klárově. Foto:

British Ambassy Prague

1
Domov
Michaela Cápová
Sdílet:

Zastánci Okřídleného lva na Klárově se ohrazují proti úmyslu primátorky Adriany Krnáčové a zastupitelky Elišky Kaplický Fuchsové na jeho odstranění. Naopak chtějí do památníku investovat další milion korun a dokončit ho. Podporu mají i od komunity Britů žijící v Česku a na Slovensku, která na památník vybrala peníze, i pilotů.

„Ty snahy prýštily od paní Elišky Kaplicky a od paní primátorky. Údajně tvrdily, že je pomník neestetický, a měly nápad, že by ho odstranily někam na konec Prahy. Nepřipouštíme si ale, že by mohl být odstraněn. I kdybychom tam měli nocovat! V současné době se navíc snažíme ve spolupráci s Nadačním fondem maršála Karla Janouška vybrat finanční prostředky, aby se památník opravil,“ uvedl pro Echo24 Jiří Hynek, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

První část peněz, asi půl milionu korun, se už Asociaci podařilo pokrýt sponzorskými smlouvami. „V první fázi je cílem po jeho obvodu umístit jména všech příslušníků RAF, nejenom pilotů, i pozemního personálu, prostě všech dva a půl tisíce lidí, kteří v Anglii bojovali za to, aby Československo bylo svobodné,“ dodal Hynek, který je lídrem Realistů v Ústeckém kraji a současně kandidátem strany na prezidenta. Druhá fáze, rovněž vyčíslená na půl milionu korun, by zahrnovala umístění laviček, které by symbolizovaly československé perutě.

Podle prezidenta Asociace je kvůli úmyslu primátorky a zastupitelky přemístit Okřídleného lva na okraj metropole komunita Britů žijící v Praze rozčilená. „Říkají, že to přeci není normální. Že na celém světě se hrdinové uctívají a náš magistrát chce památník přestěhovat za Prahu,“ řekl Hynek. Peníze na památník vybrala právě komunita Britů žijící v Česku a na Slovensku jako poděkování československým pilotům za to, že pomáhali bránit Británii.

To, že magistrát uvažuje o přemístění některých soch z centra Prahy, řekla pro Echo24 primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „Chtěla bych, aby nekvalitní a méně kvalitní umění bylo koncentrováno na jednom místě, protože teď Praha vypadá spíše jako skanzen, a ne jako město, které se chce chlubit moderním uměním. Určitě to ale neznamená, že vše co vzniklo v dřívějších dobách, je špatné a ve městě už to nemá své místo. Jen je třeba správně posoudit, co chceme, aby nám veřejný prostor dotvářelo,“ řekla. Problémem podle ní jsou darované sochy, které městské části bez jakéhokoliv rozmyslu umístí někam do veřejného prostoru, aniž by někdo posoudil, jestli je to dílo kvalitní a jestli se do toho prostoru hodí.

Na její slova pak navázala Eliška Kaplický Fuchsová, pražská zastupitelka a předsedkyně pro kulturu, památkovou péči, výstavnictví, cestovních ruch a zahraniční vztahy, že problém podle ní představují sochy umístěné v Praze nelegálně. „Konkrétně jde o to, když třeba starosta městské části akceptuje sochu, ale památkáři hlavního města Prahy jí udělí pokutu, a ta socha tam je neustále. Jako Okřídlený lev na Klárově,“ řekla pro DVTV.

Kaplický Fuchsová později své vyjádření pro Aktuálně.cz mírnila. „Nikdy jsem nechtěla památník letců odstraňovat, vážím si té symboliky. Je ale explicitním příkladem toho, jakým způsobem fungovalo umisťování děl ve veřejném prostoru a jak městská část Praha 1 komunikovala s magistrátem. V budoucnu bychom stejnou chybu neměli opakovat. Odstraňovat památník ale nikdy mým záměrem nebylo. Jsem ráda, že se ta novinářská zkratka může napravit,“ řekla.

Právě starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) ale za umístěním lva na Klárově stojí. „Máme tam dobrého spojence, což je pan starosta Prahy 1, který říká, že je Okřídlený lev jeho majetek a že si na něj nenechá sáhnout,“ potvrdil Hynek.

Památník v podobě dvoumetrového okřídleného lva na žulovém podstavci byl na Klárově odhalen v červnu 2014. Jeho umístění ale od počátku provázely spory s pražskými památkáři, kterým vadila monumentálnost díla i to, že v parčíku již památník druhému odboji je. V prosinci 2014 ministerstvo kultury umístění památníku schválilo a zrušilo rozhodnutí magistrátu o jeho odstranění.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také:

Krnáčová: Praha je skanzen. Nekvalitní umění přesunu na kraj města

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články