Bitcoin dál oslabuje, trh vyhodnocuje zprávy o zákazu v Číně

Cena bitcoinu v pondělí klesla o více než 100 dolarů na 4108 USD (89.428 Kč), zatímco ještě asi před týdnem tato kryptoměna atakovala hranici 5000 dolarů. Informoval o tom server finanční televize CNBC. Bitcoin tak reaguje na zprávy, že čínská vláda hodlá zavřít domácí trhy kryptoměn.

Tento článek je více než rok starý.

Šanghaj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. (Ilustrační snímek)

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. (Ilustrační snímek) | Foto: Michael Wuensch | Zdroj: Pixabay

Kurz bitcoinu od začátku roku vzrostl o téměř 350 procent. Od 4. září, kdy Čína zakázala jednotlivcům a organizacím získávat finance prostřednictvím primární nabídky mincí (ICO), cena bitcoinu klesla o více než 1000 dolarů. ICO se používá při vydávání nových kryptoměn, podle centrální banky to ale představuje nelegální získávání financí.

Ruský podnikatel převáděl špinavé stamiliony do bitcoinů. Obří podvod vyšetřuje i česká policie

Číst článek

Nyní Peking posouvá snahu regulovat obchody s kryptoměnami na novou úroveň. Podle analytika a zakladatele serveru Crypto Compare Charlese Haytera by Čína mohla být jen jednou z mnoha zemí, které usilují o regulaci trhu, jehož hodnota dosahuje 150 miliard dolarů. I řada odborníků podle CNBC prosazuje opatření, která by přinesla "zákon a pořádek na trh, který je plný podvodů".

„Co se Číny týká, jisté není nikdy nic," řekl Hayter. "Proslýchá se, že Číňané chtějí v obavách z odlivu kapitálu a praní špinavých peněz bitcoin opět zakázat," uvedl. Nicméně Čína podle něho není tak důležitá, aby měla na světový trh zásadní dopad. Na její půdě se odehrává méně než 20 procent obchodů s kryptoměnami a Japonsko, USA a Jižní Korea jsou do značné míry s to se o zdravý objem obchodu postarat.

Zásah proti primární nabídce mincí (ICO) trh sice rozhoupal, ale nijak podstatně nezasáhl, uvedl Hayter.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme