Menu Zavřít

Nejen Číňané. Do hry o plzeňskou Škodu možná vstoupí Siemens

11. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Číňané mají v boji o plzeňskou Škodu Transportation konkurenci. Zájem projevují i další možní kupci, třeba německý Siemens.

O největšího středoevropského výrobce vlaků, trolejbusů, autobusů a tramvají stojí kromě čínské CRRC minimálně další dva zájemci. Týdeníku Euro to řekl zdroj z vedení Škody Transportation, který má velmi blízko k jednáním o prodeji plzeňské strojírny. Mezi zájemci jsou i firmy z desítky největších světových vagónek. Jednou z těchto firem může být i německý Siemens.

„Ve hře jsou minimálně dva další zájemci. Jedná se i o naši konkurenci na evropských trzích,” řekl týdeníku Euro zdroj z vedení Škody.

Aktuální vývoj kolem prodeje, čtěte: Ani Číňané, ani Siemens. Škodu Transportation koupí Křetínský

Podle neoficiálních informací ze Siemensu má berlínsko-mnichovský kolos právě v této době eminentní zájem o spojování s konkurenty právě proti čínské CRRC.

Siemens v posledních měsících vede jednání o možném majetkovém spojení například s kanadským Bombardierem, který dodává soupravy metra pro Londýn. Na plzeňskou Škodovku si přitom Siemens dělal historicky největší zálusk, ale nikdy se mu její ovládnutí nepodařilo. Už brzy se to možná změní.


Plzeňská malá domů. Majitelé Škody Transportation vyvedli na Kypr 20 miliard

 Současný největší akcionář Škody Transportation Tomáš Krsek


„V médiích se v poslední době objevují spekulace o možném propojení našeho dopravního byznysu s někým z našich konkurentů. Naše společnost se však drží zásady, že tyto spekulace nekomentuje,“ uvedl pro týdeník Euro tiskový mluvčí Siemensu Philipp Encz.

Současný generální ředitel a minoritní podílník ve Škodě Transportation Tomáš Ignačák informace o dalších zájemcích o koupi firmy nepotvrdil.

V příštích dnech začne poslední kolo rozhovorů majitelů plzeňské firmy s CRRC, největším výrobcem vlaků na světě. CRRC má už druhým rokem velký zájem o stoprocentní podíl v plzeňské strojírně. Šance na prodej Číňanům ale není podle informací týdeníku Euro příliš velká.

„Je pouze 20procentní pravděpodobnost, že obchod bude nakonec uzavřen,” uvedl zdroj týdeníku Euro z vedení plzeňské firmy. Prodej firmy Číňanům se nezamlouvá především bývalému druhému největšímu akcionáři Marku Čmejlovi, který ale podle informací Eura stále dění ve Škodovce ovlivňuje přes novou akcionářku Petru Humlovou (donedávna Čmejlovou).

BRAND24

Celý článek čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro, které vychází 11. září. V elektronické verzi ke stažení na www.alza.cz/euro.

 Titulka Euro 37/17


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).