28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Babišova „trafika“?

11.9.2017

Shodou okolností se právě v době vydání Andreje Babiše policii koná soud o „trafikách“ Petra Nečase. V případu, kvůli němuž po zásahu policie na Úřadu vlády padla jeho vláda.

Z médií jsme se dověděli, že pokračuje soud s bývalým premiérem Petrem Nečasem a jeho manželkou Janou v případu tak zvaných „trafik“. Nečas, jeho manželka a bývalá šéfka jeho kabinetu Jana (dříve Nagyová) a exnáměstek ministra zemědělství Roman Boček čelí u soudu obžalobě z toho, že Šnajdra, Tluchoře a dalšího exposlance ODS Ivana Fuksu podplatili v roce 2012 funkcemi kvůli prosazení vládního daňového balíčku. Ten trojice odmítala podpořit, vzdáním se mandátů však fakticky umožnila jeho schválení.

Možná stojí za připomenutí, že obvinění poslanci Šnajdr, Tluchoř i Fuksa se mimosoudně se státem dohodli na vyrovnání za újmu, kterou utrpěli vazebním stíháním, a každý získal částku řádově několika set tisíc korun. Stát tedy již jednou uznal, že stíhání poslanců bylo neoprávněné, a finančně se s nimi vyrovnal. Současný soud k tomuto výsledku sporu státu a „trafikantů“ nejspíše bude muset přihlédnout. Nicméně zásah státního zastupitelství a policie ČR do české politiky z června 2013 je neoddiskutovatelným faktem, díky němuž se v následujících předčasných volbách do poslanecké sněmovny na podzim 2013 přepisovaly politické dějiny a do politiky vstoupil Andrej Babiš. Ten nyní při zahájení volební kampaně hnutí ANO potvrdil, že i pokud bude obviněn policií, zůstane kandidátem ANO na funkci premiéra.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek znovu naznačil, že by v případě vítězství ANO jmenoval Babiše premiérem, i kdyby byl obviněn. V té souvislosti opět připomněl případ libereckého hejtmana Martina Půty, jemuž obvinění nezabránilo ve zvolení do funkce. „Nemám nic proti vydání jakéhokoli poslance, jen upozorňuji, že samo vydání nezakládá trestní stíhání, tím méně soud, i když se tak Sněmovna někdy chová,“ řekl Zeman při návštěvě Moravskoslezského kraje na dotaz, jak hodnotí Babišovo vydání policii.

S určitým pobavením sleduji i komentáře k hlasování o vydání Andreje Babiše a Jaroslav Faltýnka k policejnímu vyšetřování. Například Aston na Neviditelném psu píše: „Vyšetřování ale spadlo jako na potvoru zrovna do voleb, náhoda tomu někdy tak chce.“ Tomu se lze snad pouze lehce a ironicky usmát. Náhodou a jako na potvoru se v politice neděje vůbec nic. Vzhledem k tomu, že se případ Čapí hnízdo řešil ve sněmovně již před dvěma roky a tehdy ČSSD i lidovci Babiše „podrželi“ – ještě bylo nutné rozdat spoustu „dárků“ voličům socialistů –, je současné „vydání“ Babiše zcela jasně a vědomě součástí předvolební kampaně a tak to bylo ze strany „orgánů“ i naplánováno. Policie se sice může tisíckrát ohrazovat proti tomuto tvrzení a hovořit o „nezávislosti“, ale to je asi tak vše, co s tím může dělat.

www.janbarton.cz
Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz