Bytů je ve městech nedostatek. Realitní kanceláře se o potenciální prodejce perou

Na akční letáky ve schránkách jsou Češi zvyklí, teď si ale nejspíš budou muset zvyknout také na nabídky, které se týkají zájmu o prodej jejich bytu nebo domu. Realitní kanceláře se dnes často perou o majitele bytů. Nemovitostí k prodeji je totiž hlavně ve velkých městech zásadní nedostatek a makléři tak nemají co prodávat. Jak zjistil Radiožurnál, lákají i na to, že si například nebudou účtovat provizi.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražské Jižní Město

Pražské Jižní Město | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Bytů k prodeji je podle realitních kanceláří nedostatek. Jejich majitelé, a to i přesto, že své nemovitosti prodávat nechtějí, nacházeli ve schránkách třeba v Praze na Jižním Městě nedávno dopis s takovou nabídkou:

„Můžeme ihned začít s prohlídkami vaší nemovitosti s konkrétními klienty a to i bez podpisu zprostředkovatelské smlouvy a inzerce vaší nemovitosti. Trh se změnil a za svůj byt můžete nyní získat mnohem vyšší cenu. Čekat se nemusí vyplatit."

Hypotéka, nebo nájemné? Ceny bytů rostou, lidé jsou při výběru bydlení stále náročnější

Číst článek

O pár dní později naráželi lidé po Praze na další dopis od konkurenční realitní kanceláře.

„Pomohli jsme víc než 50 tisícům klientů. A všechno vždy proběhlo v naprostém pořádku. S námi je to v pohodě a bez starostí. Pokud se nám ozvete do 30. září, neplatíte provizi."

Nekalé praktiky realitních makléřů

Některé realitní kanceláře si hledají majitele bytů nebo domů i na katastru nemovitostí a pak je oslovují přímo.

„Je to otázka obchodních praktik té které společnosti a může se stát, že se sejde ve schránce těch dopisů několik a to té branži nijak neprospívá. Ten klient se cítí být obtěžován, že mu někdo zasahuje do vlastnických práv, byť to tak po právní stránce není," říká prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný.

Jaroslav Novotný z Asociace realitních kanceláří dál připomíná, že si někdy makléři také vzájemně kradou klienty. Majitele bytu se snaží například přesvědčit, že jeho nemovitost prodají dráž.

Češi dluží poprvé v historii přes dva biliony korun. Peníze si půjčují především na bydlení

Číst článek

„To bývají spory dokonce mezi kancelářemi. Někdo oslovuje klienty, které má ta druhá společnost navázány. Takové věci se řeší. Dost často dostáváme stížnosti, se kterými si nevíme rady, protože jsou na nečlenské kanceláře."

Pokud není realitní kancelář dobrovolně v profesní organizaci, nehrozí jí sankce a poškozený klient se musí obrátit na právníky.

Za nesmyslné ceny mohou nesmyslné požadavky

Bytů je hlavně ve velkých městech, jako je Praha, Brno, Plzeň nebo Mladá Boleslav málo a proto ceny šplhají nahoru. Podle červencových dat Eurostatu rostou ceny nemovitostí v Česku nejrychleji v celé Evropské unii. Jak už v srpnu řekl Českému rozhlasu provozovatel portálu cenovamapa.org Milan Roček, byty jsou dnes v Česku směšně drahé.

„Nacházíme se ve zvrácené situaci. Lidé na trhu třeba nepotřebují prodat nemovitost a řeknou si o nesmyslnou cenu a ti kupující jim to dají. Bohužel i to se na tom trhu děje a to je den z faktorů, který tlačí tu cenu nahoru."

Prezident Realitní komory Jiří Lorman už dřív řekl, proč se nedaří stavět nové nemovitosti, aby bylo nabídek víc.

„Regionální politici způsobují ve velkých městech časté stavební uzávěry, blokují developerské projekty, často se v oblasti stavebnictví mění legislativa. Jsou také přetížené stavební úřady."

I přes nedostatek nemovitostí k prodeji, realitních kanceláří nebo makléřů neubývá. Prodej v Česku zprostředkovává až 15 000 lidí.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme