Bývalí rozhodci žalují po České republice i Diag Human. Chtějí slíbené miliony korun

Napsal/a Robert Břešťan 7. září 2017
FacebookTwitterPocketE-mail

Právník Jiří Schwarz byl jedním z trojice členů přezkumného rozhodčího senátu ve sporu Česká republika versus Diag Human. I když on a další dva členové senátu Milan Kindl a Petr Kužel věc uzavřeli již v červenci 2014 na mnohamilionovou rozhodcovskou odměnu čekají marně.

Všichni tři rozhodci již kvůli nevyplacené odměně podali žalobu na Českou republiku. Nově hodlá podat Jiří Schwarz u soudu v lichtenštejnském Vaduzu i žalobu na Diag Human.

„Žaloba je připravována z důvodu předběžné opatrnosti, protože členům přezkumného rozhodčího senátu sporu Česká republika versus Diag Human nebyla vyplacená nároková odměna ani před vypršením tříletého období od vydání jejich pravomocného usnesení z 23. 7. 2014,“ vysvětluje Schwarzův právní zástupce Jiří Kovanda.

Odměnu ve výši zhruba šesti milionů určilo ministerstvo zdravotnictví na základě sazebníku Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR.

„Žaloba zatím podána pokud vím nebyla. Ale požadavek jsme zdvořile odmítli s tím, že podle rozhodčí smlouvy každá ze stran platí odměnu tomu rozhodci, jehož jmenovala. A zde jmenovala všechny tři rozhodce Česká republika,“ říká právník Diag Human Jan Kalvoda. Poukazuje i na platnou dohodu obou stran z roku 1996, jež odměnu pro řadové rozhodce určila jen na 150 tisíc korun.

Schwarz, Kindl i Kužel už před několika měsíci podali žaloby na Českou republiku. Celkově se domáhají částky 18,5 milionu korun.

Žaloby nejprve soud na žádost České republiky odročil, počátkem června 2017 je ale začal projednávat Obvodní soud pro Prahu 2. Termín dalšího jednání ve věci žaloby Jiřího Schwarze je stanoven na pondělí 11. září.

Vláda už v roce 2015 odmítla – i přes podporu Ministerstvo zdravotnictví – milionové sumy rozhodcům vyplatit.

Vloni v únoru proto všichni tři rozhodci zaslali předžalobní výzvu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) – s požadavkem na vyplacení odměny.

Podobnou výzvu dostala i firma Diag Human, jež by podle mínění rozhodců i ministerstva zdravotnictví měla hradit polovinu odměny.

Firma Čechošvýcara Josefa Šťávy podíl na uhrazení odměny odmítá i proto, že existenci přezkumného senátu, ani jeho verdikt (který zrušil nález z roku 2008, jenž nařídil státu vyplatit Diagu více než 10 miliard korun) neuznává.

Spor o odměnu pro rozhodce Kindla, Kužela a Schwarze je detailem ve spletité kauze, v níž šlo o náhradu škody a ušlý zisk za překažený lukrativní obchod s krevní plazmou z počátku 90. let.

I když miliardový spor v České republice již skončil, v několika zahraničních jurisdikcích stále pokračuje.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)