Podle ověřených údajů obdržel za šest let, co se Třicet případů majora Zemana točilo, cca 600 tisíc korun (to je dnešních cca osm milionů), což na tehdejší poměry byly obrovské peníze. „Ano, vydělal jsem tehdy něco přes půl milionu korun. Ale nebyl to milion, jak se psalo! Měl jsem ovšem po tu dobu zajištěný velmi slušný příjem,“ vzpomínal Brabec.

Video
Video se připravuje ...

Vladimír Brabec (+83) před smrtí o svém zdraví: Hlava poslouchá, tělo blbne! Petr Macek, Lukáš Červený

Další přivýdělek přinesly Brabcovi a jeho kolegům besedy s diváky, na které jezdili po celé republice. Každý musel zvládnout za rok nejméně dvě, honorář pro Zemana činil tehdy dva tisíce. Za sedm let mu to vyneslo opět tolik, co vydělal průměrný Čechoslovák za rok práce…

Jestliže si tedy Brabec přišel za rok na víc než 100 tisíc Kčs, mohl si tenkrát v Mototechně objednat třeba 10 motorek (ČZ 350 nebo Jawa 350), dvě běžná auta (Trabant, Škoda 105, Wartburg, Lada 1200), jednu volhu anebo i »západní« káru (např. Renault 15 či Simca)! Za to, že hrál v normalizačním seriálu, komunisté (kteří ho ale nikdy do strany nelákali) Brabce náležitě ocenili.

Video
Video se připravuje ...

Legendy Bohdalová a Brabec v nové audioknize: Po 70 letech je svedl Sherlock Holmes! Petr Macek, Lukáš Červený

V roce 1980 získal titul Zasloužilý umělec, což ho na další roky vyneslo do platové kolonky 1000 korun za natáčecí den. Předtím bral osm stovek na den. Poté Brabec obdržel ještě Státní cenu Klementa Gottwalda, za kterou dostal 50 tisíc na ruku! 

Dcera Helena: Táta na nás šetřil

„Nikdy jsem nenašetřil takové peníze, abych byl, jak se říká, za vodou. Když pomyslíte, že jsem nedostal pořádnou práci dobré dva roky, je to tvrdě vykoupeno,“ tvrdil Brabec. „Otec utáhl finanční kohouty, abychom se náhodou neměli líp než ostatní. A třeba džíny jsem měla jako jedna z posledních ze třídy. A co jsou to bony, jsme ani nevěděli. Táta je rozhodně nechtěl získávat tehdy běžným způsobem, což ale bylo přes veksláky,“ vybavuje si hercova dcera Helena Brabcová (53).

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Vladimír Brabec (+83): Jak vzpomínal na majora Zemana? Kdo na něm vydělal? Petr Macek, Lukáš Červený

Odmítl pohřeb!

Věrní diváci se mohou se zesnulým Vladimírem Brabcem rozloučit tuto sobotu od 10 do 18 hodin na piazzettě u Národního divadla, kde se budou moci mj. zapsat do kondolenční knihy. „Miloval život, ale neměl rád oficiality a nepřál si ani pohřeb,“ zdůvodnila Brabcova vnučka Léna Brauner. „Přání pana Brabce a jeho rodiny musíme respektovat,“ sdělil Blesku mluvčí ND Tomáš Staněk.

VIDEO: Vladimír Brabec (†83): Toužil se ještě vrátit před kameru…

Video
Video se připravuje ...

Vladimír Brabec (†83): Toužil se ještě vrátit před kameru… Petr Macek, Lukáš Červený

Fotogalerie
35 fotografií