Za natáčení reportáže v dole Bílina dostal štáb ČT napomenutí. Nesouhlasí a chce se odvolat

Napsal/a Robert Malecký 7. září 2017
FacebookTwitterPocketE-mail

Štáb České televize, který letos na konci června vstoupil spolu s demonstranty z Klimakempu do dolu Bílina, spáchal přestupek a dostal za to od úřadů napomenutí. A to hned dvojí: od Báňského úřadu v Mostě a od Městského úřadu v Oseku. Redakci HlídacíPes.org to řekl režisér Martin Marek, kterému byla rozhodnutí v těchto dnech doručena. Publicista s napomenutím nesouhlasí a podá proti němu odpor. 

Může novinář, který informuje o počínání demonstrantů překračujících zákon, sám ve veřejném zájmu normy drobně porušit? Otázka, která vyvstala v souvislosti s účastí štábu pořadu Nedej se – Občanské noviny na manifestaci proti prolomení limitů těžby v dole Bílina, dál trvá.

Správní orgány sice sáhly k nejmírnější možné sankci, režisér Martin Marek s ní ale nesouhlasí. „Podám proti tomu odpor, tedy se zahájí klasické správní řízení, kde se už budu hájit z novinářské pozice a samozřejmě si vyžádám důkazy mých údajných přestupků od policie a podívám se do spisu a tak dále,“ říká publicista.

Rozhodnutí o sankci přišlo ve stejnou dobu, kdy Česká televize reportáž o Klimakempu a iniciativě Limity jsme my odvysílala.

Informace dodala policie

Napomenutí vyslovily oba správní orgány, které se údajným přestupkem zabývaly. Konkrétně Obvodní báňský úřad pro území kraje Ústeckého v Mostě (první obrázek) a správní odbor Městského úřadu v Oseku (druhý obrázek). Báňský úřad publicisty potrestal za samotný vstup do dolu, úřad v Oseku potom za to, že neuposlechli výzvu policie k jeho opuštění.

Z textu příkazu a jeho odůvodnění vyplývá, že se oba správní úřady spolehly na informace dodané policií, která v dole Bílina 24. června zasahovala. A že nerozlišovaly mezi demonstranty, jejichž případy jim byly předány, a novináři, kteří v dole pořizovali reportáž. Celkem se správní řízení týkalo 133 lidí.

„Oboje je zjevně šablonové rozhodnutí, které vypadá naprosto stejně, jako dostali aktivisté. Není tam ani slovo o tom, že jsem se prokazoval jako novinář, celá řada tvrzení nesedí, ještě absurdně je tam uvedeno, že jsem dostal několik výzev k opuštění prostoru a obsazoval rypadlo, účastnil se blokády. Zjevně tedy jedno rozhodnutí pro všechny, bez rozlišení novinář/aktivista,“ říká Martin Marek.

Dodává, že v dole skutečně vykonávali publicistickou práci, o čemž svědčí i odvysílání pořadu v ČT. „Nebyli sme účastníky akce aktivistů, byli jsme jasně označení, sama policie nás označuje na našem záznamu jako Českou televizi, čili věděli jak od nás, tak sami, že jsme Česká televize,“ říká režisér.

To je v rozporu s dřívějším prohlášením krajské policejní mluvčí Jany Slámové. „Nikdo se neprokazoval, že by patřil k jakémukoli médiu. Jejich údaje jsou sepsány jako na občany, v žádném případě jako na novináře,“ uvedla v červenci Slámová pro HlídacíPes.org. Právě vyjasnění těchto rozporů by měly být součástí správního řízení, které začne po odmítnutí nynějších napomenutí.

Po odvolačce i k soudu

Režisér Marek Marek je rozhodnutý věc dotáhnout do konce, tedy obrátit se případně na soudy, pokud by o jeho vině stejně rozhodl i odvolací úřady.

„Přemýšlel jsem o tom přes léto a ani na chvíli jsem nepochyboval, že je to třeba vyjasnit, aby policie rozlišovala mezi novináři a účastníky akcí typu demonstrace, protesty, blokády. Aby nás neodvážela v antonu s pouty na rukou. Zpětně mi to přijde ještě důležitější,“ říká Martin Marek.

Česká televize jako instituce zvolila opatrnější postup a přímo se za své novináře nepostavila. „I externí tvůrci pořadů ČT se vždy smluvně zavazují, že budou dodržovat při natáčení a zpracování pořadů veškeré platné předpisy, normy i Kodex České televize. O tomto principu byli autoři příspěvku pro Nedej se znovu poučeni,“ uvedla mluvčí ČT Karolína Blinková.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)