Opravy dálnice D1 zatím vychází levněji, než stát předpokládal. Rekonstrukce je zhruba v půlce

ČTK ČTK
6. 9. 2017 10:41
Dokončených je sedm úseků, které stát vyšly na čtyři miliardy korun. U nich stát formou soutěží dosáhl oproti odhadům projektantů slevy 1,6 miliardy korun.
Práce na D1.
Práce na D1. | Foto: Radek Pecák

Praha - Práce na rekonstrukci dálnice D1 mezi Prahou a Brnem jsou zhruba v polovině. Dokončených je sedm úseků, které stát vyšly na čtyři miliardy korun, dalších šest úseků za necelých pět miliard je v současnosti nadále rozestavěných.

Celkem se má na D1 opravit 21 úseků, zbylých osm úseků se však bude opravovat až v letech 2018 až 2020, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic, které je investorem stavby.

Ceny vysoutěžené ve výběrových řízeních byly přitom zpravidla výrazně nižší, než kolik činil odhad projektantů. Jen u sedmi prvních dokončených úseků stát formou soutěží dosáhl slevy 1,6 miliardy korun. Celá rekonstrukce D1, jež začala na přelomu jara a léta 2014, má být dokončená v roce 2020.

K rozestavěným úsekům se ještě během letoška měly připojit dva úseky mezi Mirošovicemi a Hvězdonicemi a mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem. Zahájení stavebních prací však blokují odvolání ekologického hnutí Děti Země, rekonstrukce vozovek se proto řidiči v těchto úsecích letos asi nedočkají.

Podle mluvčího ŘSD Jana Studeckého je reálné, aby v případě úseku u Humpolce letos na podzim silničáři zvládli alespoň přípravné práce. U druhého úseku nicméně firma počítá se zahájením až příští rok.

Výraznějších slev stát v soutěžích dosáhl hned na samotném zahájení celkové rekonstrukce této dopravní tepny, kdy ceny v soutěžích klesly k 60 procentům odhadovaných cen. Resort dopravy proto již tehdy předpokládal, že rekonstrukce celé dálnice vyjde laciněji než předpokládaných 20 miliard korun. Překročení této částky investorská firma ŘSD nepředpokládá ani nyní.

Kromě modernizace D1 mezi Prahou a Brnem zbývá rovněž dodělat chybějící část dálnice ve směru z Brna na Ostravu u Přerova. V současnosti silničáři staví úsek mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou, který by měl být hotový podle aktuálního předpokladu příští rok v srpnu, uvedl dále Studecký.

Práce na stavbě sousedního úseku z Říkovic do Přerova začnou pravděpodobně na jaře roku 2018. V současnosti území stavby prozkoumávají archeologové, není rovněž dokončená soutěž na zhotovitele, dodal mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy