Hlavní navigace

Automapa poradí, jaká místa na silnicích v ČR jsou nejnebezpečnější

Sdílet

Na problematická místa na českých silnicích každý rok poukazuje aktualizovaná Automapa od pojišťovny Allianz. Vychází z databáze JDVM (Jednotná dopravní vektorová mapa) s lokalizací všech dopravních nehod v ČR evidovaných Policií ČR. Na mapu se zanáší i místa nejčastějších dopravních nehod s vážnými osobními následky v letech 2014 – 2016 (posuzují se dálnice a silnice I. třídy a v mapě jsou úseky, na kterých se za poslední tři roky přihodily minimálně dvě na sobě nezávislé vážné dopravní nehody s těžkými zdravotními následky nebo úmrtím a současně mezi těmito tragickými místy nebyla vzdálenost větší než 100 metrů). Nehodové lokality byly dále porovnány podle četnosti dalších drobnějších nehod v daném místě. Z celkového množství takto definovaných nehodových míst poté Allianz sestavila celostátní žebříček 20 nejrizikovějších lokalit, informoval mluvčí pojišťovny Václav Bálek a dodal, že dále bylo ve 13 krajích (kromě hl. města Prahy) identifikováno vždy po pěti nejzávažnějších úsecích.

Nejrizikovější místo ČR je v Plzeňském kraji, dvě další se nacházejí na Olomoucku
Vůbec nejrizikovějším místem v Česku byla v letech 2014 – 2016 křižovatka na silnici I/27 v katastru obce Třemošná jen několik kilometrů severně od Plzně. Na konci ulice Americká se za poslední tři roky odehrálo celkem 13 nehod. Jedna z nich stála přímo na místě život jednoho cestujícího, dalších 7 se zde vážně zranilo. Druhým nejrizikovějším úsekem se stala mírná zatáčka na silnici I/11 v okrese Šumperk v Olomouckém kraji. Jihovýchodně od obce Olšany, 500 metrů před odbočkou na Bohutín ve směru jízdy do Olšan, se za poslední tři roky stalo celkem pět nehod, z toho tři vážné. Třetí místo v zemi je v katastru Mohelnice, která se rovněž nachází v Olomouckém kraji. Křižovatka na silnici I/44 při severním výjezdu z města se za zkoumané období stala svědkem 10 nehod, z toho tří vážných. Tři lidé zde na místě zemřeli a jeden se těžce zranil.

SZ = smrtelná zranění; TZ = těžká zranění; LZ = lehká zranění
Autor: Pojišťovna Allianz

SZ = smrtelná zranění; TZ = těžká zranění; LZ = lehká zranění

Nehodové lokality i jednotlivé dopravní nehody jsou všeobecně rozdílné, ovšem ze souhrnné statistiky lze vyvodit několik dílčích závěrů a specifikací. Převážná většina nehod se stala ve dne, na suché vozovce a viníkem byl řidič, který nebyl pod vlivem alkoholu, uvedl dopravní odborník Jaroslav Heinrich z HBH projektu, brněnské projekční kanceláře pro dopravní a inženýrské stavby, která se na vzniku Allianz Automapy podílí.
Ze 133 zkoumaných vážných dopravních nehod se jich 49 stalo o víkendu. Allianz nadační fond snaží s nehodovostí bojovat pomocí dlouhodobé prevence. Ve spolupráci se společností 3M Česko, odborníky na řešení pro dopravní bezpečnost, pracuje na tom, aby co nejvíce rizikových míst z českých silnic zmizelo. Vybrané lokality proto pro motoristy zviditelní vhodným doplněním či úpravou dopravního značení.

Celostátní online verzi Allianz Automapy najdete na webu pojišťovny Allianz.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).