Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zeman dal zákonům zelenou. I poplatku za vozidla bez povinného ručení

Česko

  14:02
PRAHA - Prezident Miloš Zeman v pondělí podepsal novelu živnostenského zákona, která by podle vlády měla snížit administrativní zátěž podnikatelů. Informoval o tom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Ten také sdělil, že prezident stvrdil svým podpisem novelu, která znovu zavádí poplatek za nepojištěná vozidla, zákon proti mezinárodním únikům na daních nebo novelu, která zpřísňuje postihy za nelegální taxislužbu.

Miloš Zeman během úvodního proslovu. foto: MAFRA

Novela živnostenského zákona mimo jiné ruší povinnost podnikatelů oznamovat živnostenskému úřadu identifikační údaje členů statutárního orgánu firem, zapisované do živnostenského rejstříku.

Lidé zaplavili nový transparentní účet Zemana haléřovými příspěvky a kritickými vzkazy

Údaje, které podnikatelé nebudou muset poskytovat, si bude živnostenský rejstřík stahovat sám z veřejných rejstříků. Společně s ohlášením živnosti nebo s podáním žádosti o koncesi na živnostenském úřadu se také bude moci podnikatel nově přihlásit k registraci k dani z příjmů nebo k dani silniční.

Živnostenský úřad bude smět na žádost vydat z veřejné části živnostenského rejstříku sestavu v listinné nebo elektronické podobě, kde budou pouze základní identifikační údaje o podnikateli, případně o umístění jeho provozoven. Žadatel bude moci použít tuto sestavu jen pro svoji potřebu, nesmí ji zveřejnit nebo poskytnout někomu jinému. Na vydání tohoto souboru údajů bude mít úřad až 30 dnů.

Poplatek za nepojištěná vozidla

Motoristé budou opět platit poplatek České kanceláři pojistitelů za vozidla bez takzvaného povinného ručení. Poplatek za nepojištěná vozidla už v zákoně byl, zákonodárci jej ale v roce 2014 zrušili.

Příspěvek se bude počítat jako součin počtu dní, kdy bylo bez pojištění, a příslušné sazby, kterou by podle druhu auta stanovilo vyhláškou ministerstvo financí. Předloha také zpřesňuje, kdo musí mít uzavřeno povinné ručení.

Současný zákon uvádí, že vozidlo může na veřejných pozemních komunikacích provozovat pouze ten, kdo má sjednané pojištění. Povinnost se nyní rozšíří tak, aby pojištění muselo mít každé auto v registru, s výjimkou aut zapsaných jako vyřazená, vyvezená, zaniklá nebo odcizená. Kancelář pojistitelů spravuje garanční fond, ze kterého se vyplácejí náhrady škod způsobených nepojištěnými vozidly.

Kancelář by mohla v části případů vymáhat nejvýše třetinu škody, kterou z garančního fondu poškozenému uhradila, maximálně 300 tisíc korun. Nyní jde podle předkladatelů mnohdy o částky v řádu milionů korun, které odpovědný člověk leckdy není schopen uhradit a jsou pro něj likvidační.

Zákon proti mezinárodním únikům na daních

Nadnárodní firmy budou muset informovat o své finanční situaci v jednotlivých zemích, kde působí. Jejich zprávy budou muset obsahovat informace nutné pro posouzení, zda správně rozdělily základ daně mezi jednotlivé státy. Má to zabránit daňovým únikům.

Nová povinnost se bude týkat skupin s konsolidovanými výnosy nad 750 milionů eur ročně (20,3 miliardy korun). Novela zavádí nový okruh automaticky vyměňovaných informací, které se týkají nadnárodních skupin podniků. Jejich zprávy budou muset obsahovat například údaje o výnosech, zaplacené dani z příjmů, počtu zaměstnanců nebo hodnotě majetku.

Zpřísnění postihů za nelegální taxislužbu

Prezident Zeman v pondělí podepsal také novelu zákona o silniční dopravě, která zpřísňuje postihy za nelegální taxislužbu a posiluje pravomoci obcí při stanovování podmínek pro její výkon. Novela ve Sněmovně přitáhla pozornost kvůli návrhům souvisejícím s alternativními sdílenými taxislužbami typu Uber, poslanci ale žádný návrh nepřijali. Nezasáhli do ní ani senátoři.

O způsobilost šoféra taxislužby bude moci řidič podle novely přijít hned po prvním závažném přestupku, jako je například předražování jízdného a nepoužití taxametru. Kontrola se bude moci uskutečnit v cizím jazyce a je možné z ní pořizovat audio i videozáznam bez vědomí kontrolovaného řidiče. Řidiči, kteří nemají oprávnění řidiče taxislužby, ani tuto činnost nevykonávají legálně pro určitého dopravce, mohou být postiženi pokutou až 100 tisíc korun.

Vedle taxislužby se novela týká veřejné linkové dopravy, jde například o ochranu linek provozovaných v rámci veřejné služby proti komerčním linkám. Umožní nevydat licenci dopravci komerční linky, který by chtěl provozovat komerční dopravu v trase a čase objednaného veřejného spojení, a tím snižoval tržby dopravy spoje objednaného v závazku veřejné dopravy.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč