Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Systém Pelta: sponzoruješ fotbal, dostaneš zakázku

Česko

  6:00
PRAHA - Ukázat se v rodném městě na severu Čech bylo pro exšéfa českého fotbalu Miroslava Peltu důležité. Letos v lednu někdejší náměstkyni ministryně školství Simoně Kratochvílové vyprávěl, jak je ve Varnsdorfu společensky důležitou figurou a jak se účastní různých sportovních akcí. Peltovi podle vyšetřovatelů záleželo na tom, aby ministerstvo finančně podpořilo výstavbu fotbalového stadionu ve Varnsdorfu. Policie Peltu i Kratochvílovou v květnu obvinila pro podezření, že se spolu s dalšími osobami snažili ovlivnit, kdo získá sportovní dotace.

Trénink české reprezentace (Miroslav Pelta). foto:  Michal Šula, MAFRA

Jak vyplývá z dokumentů týkajících se vyšetřování, policie má podezření, že Pelta se snažil pomoci stavebním a dodavatelským firmám, které sponzorují jeho fotbalový klub FK Jablonec.

V centru Prahy, v bytě, kde se Pelta s Kratochvílovou tajně scházeli, se předmětem jejich konverzací staly firmy Syner, EKKL či Moravské naftové doly (MND). Jde o partnery jabloneckého klubu. V Peltově uvažování představovaly investiční dotace způsob, jak se odměnit sponzorům.

„Já jsem se všema mluvil, aby nebyl smutek. Liberec, Syner a všichni tihle kluci. Já jsem je naladil na budoucnost,“ vysvětloval Pelta Kratochvílové. Syneru se za Peltova vedení fotbalové asociace nevedlo zle. V roce 2015 stavební obr dokončil nové sídlo generality české kopané na Strahově za 137 milionů korun.

Jindy chtěl Pelta zase podpořit rekonstrukci stadionu v Hodoníně. Hlavním partnerem tamního fotbalového týmu je těžařská společnost MND z impéria KKCG miliardáře Karla Komárka. „Já mám MND a Komárka největšího sponzora. To kdybyste mi tam nedali, tak umřu,“ lamentoval Pelta.

Poté, co kriminalisté Peltu a spol. v květnu obvinili, exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) dotace stopla a přihlášené kluby finance nezískaly.