Babišova nahrávka s penězi pro ODS: Kalousek má radost, Jurečka burcuje orgány ke konání, Martin Komárek píše o řízeném úniku. A ostatní reakce taky stojí za to

23.08.2017 16:49

Světlo světa spatřila nová nahrávka Andreje Babiše, kde šéf hnutí ANO říká, že nemůže nechat Bohuslava Sobotku (ČSSD) řídit tuhle zemi, protože jinak by Babiš a další podnikatelé šli „do ha*zlu“. Proto prý posílal peníze ODS, ale záznamy o takovém daru či darech v účetnictví strany chybějí. A poslanci hnutí ANO se zlobí...

Babišova nahrávka s  penězi pro ODS: Kalousek má radost, Jurečka burcuje orgány ke konání, Martin Komárek píše o řízeném úniku. A ostatní reakce taky stojí za to
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

Server iRozhlas.cz přinesl novou nahrávku Andreje Babiše, kde se jasně ukazuje vztah druhého nejbohatšího Čecha k sociálním demokratům. Mírně řečeno, nemůže je ani vystát. Podle vlastních slov, která jsou zachycena na dosud neznámé nahrávce, proto podporoval ODS. Jednoho dne si ale asi řekl, že bude lepší založit si vlastní stranu. Stojí ovšem za pozornost, že oficiální záznamy o daru chybějí.

Místopředseda lidovců Marian Jurečka má za to, že by měly konat příslušné úřady, neboť se ukazuje, že Babiš používá metody neslučitelné s demokracií. „Zdali věřit Andreji Babišovi to, co říká v novém odposlechu, je spíše filozofická otázka po tom všem, co jsme v souvislosti s předchozími odposlechy slyšeli přímo od něj. Nelze nevidět, že evidentně dlouhodobě používá metody, které nemají v demokracii své místo. A nelze je přejít mlčením, další kroky však musíme nechat na kompetentních orgánech, které musejí konat z úřední povinnosti.“

Poslanci hnutí ANO jsou k Babišovi ještě vstřícnější. Stropnický odmítl nahrávky komentovat s tím, že neví nic ani o jejich původu, ani o jejich autenticitě. Martin Komárek ostře vyčinil veřejnoprávnímu Českému rozhlasu, že nahrávku zveřejnil. „Tyhle útržky ze soukromého rozhovoru přece nikdo normální nemůže komentovat. Kdybych byl ještě komentátor, ostře bych ale kritizoval jejich zveřejnění ve veřejnoprávním médiu. Jde zjevně o řízený únik, který má ovlivnit volby,“ rozčiloval se Komárek.

Poslanec Bronislav Schwarz, který v roce 2013 kandidoval za hnutí ANO, ale ve volbách 2017 bude kandidovat za SPD Tomia Okamury, poskytl trochu jinou odpověď než všichni ostatní oslovení politici.

„K tomu sponzoringu, já mám taky kamarády, kteří sponzorují politické strany, a je to vidět v jejich účetnictví. Pokud není v účetnictví pana Babiše, že sponzoroval ODS, tak nesponzoroval ODS. Pravděpodobně peníze někomu dal a ten člověk si s nimi udělal, co chtěl. Mohl to být sice někdo z ODS, ale to nebyl správný sponzoring,“ konstatoval. 

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek není překvapen tím, že se objevila nahrávka o možných vazbách Babiše na ODS. Od dob opoziční smlouvy bylo podle Kalouska veřejným tajemstvím, že Babiš udržuje kontakty s některými politiky z ČSSD a ODS. „Úzké vztahy Andreje Babiše na sociální demokracii a ODS už od dob opoziční smlouvy byly veřejným tajemstvím, žádné detaily ale neznám a nemíním o nich ani spekulovat,“ řekl Kalousek.

Celý článek naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…