Praha podpořila zahraniční filmy o Praze. Rozdělila více než pět milionů

Praha podpořila zahraniční filmy o Praze (zdroj: ČT24)

Magistrát hlavního města rozdělil prostřednictvím Nadačního fondu „Praha ve filmu“ více než pět milionů korun. Finance získaly čtyři zahraniční projekty, které se natáčely právě v české metropoli, a mohou tak posloužit k její propagaci.

Lokace si v Praze vybral - a nadační příspěvek získal - například kanadský tvůrce Xavier Dolan. Do své novinky The Death and Life of John F. Donovan obsadil Natalii Portmanovou, Jessicu Chastainovou, Susan Sarandonovou nebo zpěvačku Adele. Hlavní město se objevuje také v indické romantické road movie The Ring (Jab Harry Met Sejal) s bollywoodskou hvězdou Shahrukhem Khanem v hlavní roli.

Praha nejen jako kulisa

„Nadační fond Praha chce dávat příspěvky takovým filmům, které primárně ztvárňují Prahu jako Prahu. V druhém plánu pak mají širší zahraniční distribuce. Protože cílem fondu je využít filmy a seriály, které se tu natáčí, k propagaci města v zahraničí. Ale význam fondu je i v tom, že ukazuje směrem do zahraničí, že Praha o natáčení stojí, vnímá ho pozitivně a chce ho podpořit,“ vysvětlila předsedkyně fondu Ludmila Claussová.

Prahu nejen jako kulisu, ale jako místo důležité pro filmový děj si vybraly další dva z vybraných snímků: Komedie Tout le monde debout, jejímž režisérem a scenáristou je populární francouzský tvůrce Franck Dubosc, a romantické drama Ein Sommer in Prag. V německém televizním filmu hledá hlavní hrdinka v Praze dávnou lásku. V obou titulech si zahráli také čeští herci.

Více peněz

Nadační fond založila Praha loni v prosinci s cílem podporovat pozitivní reprezentaci hlavního města prostřednictvím filmové a televizní tvorby. Finanční podporu poskytl fond nyní poprvé. Podle radního pro kulturu Jana Wolfa by už příští rok měla být rozdělovaná částka - oproti letošním pěti milionům - několikanásobně vyšší.

Susan Sarandonová ve filmu The Death and Life of John F. Donovan
Zdroj: Nadační fond Prague Film Fund

„Byli bychom rádi, aby se pražské reálie dostávaly do co nejvíce prostředí. A to nejen do Asie, případně Spojených států, ale i dalších zemí, jako je Latinská Amerika, případně evropské projekce. Z tohoto důvodu chceme, aby bylo ve fondu více finančních prostředků. Na příští rok počítáme pro investici s částkou mezi patnácti a osmnácti miliony korun,“ uvedl. Tyto finanční prostředky by měly být zahrnuty v rozpočtu Prahy na rok 2018.