V Česku už mi to celkem jde, teď chci začít od nuly v USA, říká sedmnáctiletý podnikatel

23. srpen 2017

Od dvanácti let se věnuje podnikání, nechal se kvůli tomu i soudně zplnoletnit. „Na městském soudu v Brně jsem musel asi čtyřikrát vysvětlit, co že to vlastně chci. Úřednice se jen zasmála a že ať si raději jdu udělat domácí úkoly, nic takového prý není možné. Na krajském soudu už byla přívětivější paní, která se sama nechala zplnoletnit kvůli těhotenství. Nakonec se ukázalo, že to jde i bez miminka,“ říká sedmnáctiletý podnikatel Jan Sláma.

Má za sebou řadu úspěšných aplikací, například Taháky do kapsy, mobilní kuchařku nebo dárkového asistenta. Stojí také za úspěšným neziskovým projektem Nenech to být, který se věnuje problematice šikany.


Podnikání je moje hobby, ale s radostí si udělám čas i na jiné koníčky. V poslední době jsem ale musel omezit rybaření, nedokážu si představit, že bych šest hodin jen seděl u vody.Jan Sláma

Největším problémem šikany bývá odhalení. Projekt proto cílí na mlčící většinu, která se bojí promluvit, protože by se to mohlo obrátit proti ní. „Vytvořili jsme internetový systém, přes který mohou děti anonymně nahlásit, že se někdo necítí dobře. Neptáme se na agresora, ale jen na oběť. Informace zároveň jde i k proškolené osobě, která ví, co dělat,“ přibližuje.

Za dva měsíce fungování se projekt dostal na 650 škol, původní plány přitom počítaly jen s asi padesátkou. Během té doby shromáždili na šest stovek oznámení, z toho polovina byla na testovací škole.

Dobrodružství za mořem

Problematiku nahlašování autoři řešili také s Linkou bezpečí, u níž velká část oznámení není myšlena vážně. „I to je ale důležité. Samotný fakt, že vás něco takového napadne a zadáte tam nějakou osobu, má často souvislost s realitou,“ podotýká Sláma.

Stejnou problematikou se má zabývat i startup FaceUp.com, se kterým chce expandovat do USA. „Je to pro mě výzva a dobrodružství, v Česku mi už poměrně dost věcí jde a já chci opět začít od nuly. Problém šikany je ve Spojených státech nesrovnatelný, každý den tam nejde do školy 160 tisíc dětí, protože se bojí o své bezpečí,“ upozorňuje.

Podnětné čekání

„Podnikat jsem začal samovolně a náhodou. Byl jsem zrovna v čekárně u zubaře a v rádiu mluvili o problémech Facebooku se vstupem na burzu. Mě to zaujalo a zeptal jsem se táty, co jsou to akcie. Vysvětlil mi to a já do nich investoval peníze za vysvědčení,“ popisuje držitel ceny Nejaktivnější středoškolák roku 2017.


Taháky do kapsy mi moc nevydělaly, ale bylo to lepší než kapesné. Přišel jsem proto za rodiči, že už nemusím dělat domácí práce. Jejich reakce ale nebyla moc pozitivní.Jan Sláma

Akcie ho ale omrzely – nebavilo ho jen předpovídat úspěchy jiných, ale chtěl o něj usilovat sám. „S kamarádem ze školy Davidem Špunarem jsme si při čekání ve frontě na oběd řekli, že uděláme aplikaci. Tak vznikly Taháky do kapsy, to mi bylo třináct nebo čtrnáct let,“ vzpomíná.

Původně se měla jmenovat Student a obsahovat nejrůznější funkce. Problém ale byl, že je nebyli schopni naprogramovat, nakonec proto zůstalo jen u seznamu zápisků. „Neměli jsme v plánu, aby se to používalo k podvádění, spíš k přípravě do školy. Občas dostávám děkovné dopisy od lidí, že se jim zlepšil průměr,“ uzavírá Sláma.

Proč se nechystá na vysokou školu? Kolik vydělal na své první investici? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.