Domů
Rychlé zprávy
Největší polský těžař uhlí PGG se v pololetí vrátil k zisku
Těžba uhlí Polsko

Největší polský těžař uhlí PGG se v pololetí vrátil k zisku

Největší polský těžař uhlí PGG se v pololetí vrátil k zisku. Nebude tak už zřejmě potřebovat další finanční pomoc od akcionářů, kterými jsou státní energetické firmy. Oznámil to dnes generální ředitel společnosti Tomasz Rogala. Čistý zisk v pololetí činil osm milionů zlotých (48,8 milionu Kč), hrubý provozní zisk pak 708 milionů zlotých (4,3 miliardy Kč), dodal Rogala.

PGG, dříve známá jako Kompania Weglowa, čelila v roce 2015 bankrotu kvůli propadu cen uhlí a rostoucím nákladům na těžbu. Firma přežila díky finanční pomoci od státních energetických firem PGE, PGNiG a Energa. Tyto firmy také letos poskytly PGG další peníze na převzetí menšího konkurenta KHW, který se rovněž potýkal s problémy.

PGG podle Rogaly za sedm měsíců letošního roku vytěžila 17,1 milionu tun uhlí. To je v souladu s celoročním cílem, který počítá s těžbou 32 milionů tun.

uhlí
Ilustrační foto

Vládní agentura, která sleduje uhelný průmysl, tento týden uvedla, že odvětví za první pololetí vykázalo čistý zisk 1,45 miliardy zlotých. Loni ve stejném období hospodařilo se ztrátou 800 milionů zlotých. K návratu do zisku přispěly hlavně vyšší ceny uhlí a restrukturalizace, uvedla agentura Reuters.

Polsko získává většinu elektřiny z uhlí a ministerstvo energetiky již dříve naznačilo, že by země mohla v příštích letech postavit více uhelných elektráren a tepláren.

Vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) navrhuje, aby uhlí zůstalo ještě další roky hlavním zdrojem energie pro Polsko. Strana vyhrála v roce 2015 parlamentní volby částečně díky slibům, že zachrání uhelný průmysl a ochrání pracovní místa.

Štítky:uhlí
Polsko

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(0)
Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se