O vazbách Babiše na ODS se už dříve šuškalo, tvrdí část opozice. Jurečka: Úřady by měly konat

Šéf hnutí ANO a exministr financí Andrej Babiš v nové tajné nahrávce, kterou získal Radiožurnál, mluví o tom, že v minulosti sponzoroval ODS. Záznam o oficiálním daru však chybí. Server iROZHLAS.cz se proto obrátil na zástupce politických stran a hnutí napříč politických spektrem. Ptal se, zda slovům Babiše věří a zda by celou záležitost měly prošetřit příslušné úřady.

Tento článek je více než rok starý.

Anketa Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda hnutí ANO Andrej Babiše během autogramiády své knihy O čem sním v Novém Městě na Moravě

Předseda hnutí ANO Andrej Babiše během autogramiády své knihy O čem sním v Novém Městě na Moravě | Foto: ČTK/Pavlíček Luboš | Zdroj: ČTK

Nahrávka, která naznačuje, s jakou motivací mohl Babiš vstupovat do politiky, vznikla podle informací Radiožurnálu v roce 2012, tedy jen krátce před oficiálním vznikem hnutí ANO. Jde o záznam rozhovoru Babiše s dvěma podnikateli (více čtěte ZDE). Nahrávka je na konci článku.

Sám Babiš se k nahrávce odmítl vyjádřit. „Nebudu nic komentovat, s dnešní technikou je možné cokoli,“ napsal v sms zprávě Babiš. Podrobněji se k záznamu vyjádřit nechtěl, přestože jej iROZHLAS.cz konfrontoval s přesným obsahem nahrávky. Serveru Novinky ale posléze řekl, že "ví jistě, že žádné politické straně peníze nedávali".

Martin Stropnický (ANO)
ministr obrany a místopředseda hnutí ANO
Jakékoli nahrávky tohoto typu komentovat nebudu. Nevím nic o jejich původu a autenticitě.

Dali jsme peníze ODS, říká Babiš na další nahrávce. V účetnictví ale nejsou

Číst článek

Marian Jurečka (KDU-ČSL)
ministr zemědělství a místopředseda KDU-ČSL
Zdali věřit Andreji Babišovi to, co říká v novém odposlechu, je spíše filosofická otázka po tom všem, co jsme v souvislosti s předchozími odposlechy slyšeli přímo od něj. Nelze nevidět, že evidentně dlouhodobě používá metody, které nemají v demokracii své místo. A nelze je přejít mlčením, další kroky vsak musíme nechat na kompetentních orgánech, které musí konat z úřední povinnosti.

Petr Gazdík (STAN, za TOP 09)
místopředseda sněmovny a předseda STAN
Slyšel jsem to už v té době jako neověřitelnou šuškandu. Takže já osobně tomu mohu věřit, ale doklady o tom musí předložit Andrej Babiš. A proč to neprošetřit?

Martin Komárek (ANO)
poslanec
Tyhle útržky ze soukromého rozhovoru přeci nikdo normální nemůže komentovat. Kdybych byl ještě komentátor, ostře bych ale kritizoval jejich zveřejnění ve veřejnoprávním médiu. Jde zjevně o řízený únik, který má ovlivnit volby.

Kalousek: Bylo to veřejným tajemstvím

Pavel Telička (za ANO)
europoslanec
Jsem tento týden na dovolené a nahrávku jsem neslyšel. Nevím tedy ani, zda je autentická. Je to tedy spíše otázka na Andreje Babiše, já bych jen spekuloval. ODS měla v minulosti problémy s financováním, takže čistě spekulativně nemohu vyloučit, že takový dar neevidovala.

Miroslav Kalousek (TOP 09)
poslanec a předseda TOP 09
Úzké vztahy Andreje Babiše na sociální demokracii a ODS už od dob opoziční smlouvy byly veřejným tajemstvím, žádné detaily ale neznám a nemíním o nich ani spekulovat.

Stanislav Huml (ČSSD)
poslanec
Zdaleka ne všem výrokům Andreje Babiše lze věřit. To už jsme se mnohokrát mohli přesvědčit.

Reakce ODS

Místopředseda ODS Martin Kupka: „My jsme v účetnictví ODS žádnou takovou finanční transakci od Andreje Babiše nebo jeho firem nedohledali. Jsem přesvědčený, že ze současného vedení ODS nemá s Andrejem Babišem nikdo nic společného. Pokud Andrej Babiš něco takového říká, tak se tím fakticky sám přiznává k jakési nelegální činnosti, že byl součástí Palerma a vypovídá to ze všeho nejvíc o něm samotném, přestože se snaží vždy vinu shazovat na všechny kolem.“ Mirek Topolánek ani Petr Nečas na žádost o vysvětlení nereagovali.

Bronislav Schwarz (Severočeši.cz, za ANO)
poslanec a předseda hnutí Severočeši.cz, v říjnových volbách kandiduje za SPO
Je to zajímavé, ale některým lidem už nevěřím déle. Mrzí mě, že se nepostavil k tomu (Babiš ke kauze Čapí hnízdo, pozn. red.) jako chlap. Místo, aby řekl, že policie všechno zinscenovala, tak se měl postavit a říct: podívejte se, já si myslím, že jsem neudělal trestný čin. Policie si myslí, že ano, tak ať to vyšetří a u soudu se ukáže, jestli to je, nebo není trestný čin.

K tomu sponzoringu, já mám taky kamarády, kteří sponzorují politické strany a je to vidět v jejich účetnictví. Pokud není v účetnictví pana Babiše, že sponzoroval ODS, tak nesponzoroval ODS. Pravděpodobně peníze někomu dal a ten člověk si s nimi udělal, co chtěl. Mohl to být sice něko z ODS, ale to nebyl správný sponzoring.

Martin Plíšek (TOP 09)
poslanec
Je otázka, co lze Andreji Babišovi věřit. Opakovaně tvrdil, že v minulosti volil ODS. To, že dříve udržoval vztahy s některými politiky ČSSD a ODS, je známé. Jestli měl potřebu je podporovat finančně, to nevím. Pokud údaje o jeho darech nejsou v účetnictví, těžko se to dá zjistit a prokázat.

Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme