Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

KLESLA: Úředník záškolák. Antimonopolní úřad se snaží skrýt, že nefunguje

Názory

  12:00
PRAHA - Kdo nic nedělá, nic nepokazí. Heslo, které rozhodně neplatí pro úředníky placené z našich daní. Bohužel se jím ale řídí i náš antimonopolní úřad, který se pod vedením předsedy Petra Rafaje proslavil hlavně neaktivitou při ochraně férové konkurence. Tedy při bránění firem a zákazníků, každého z nás a našich kapes.

Petr Rafaj, předseda ÚOHS foto: ÚOHS

Antimonopolní úřad utíká od špatné známky v mezinárodním srovnání. Odmítl se ho účastnit

Připomeňme třeba vyšetřování mobilních operátorů, které mu pro neudržitelnou délku musel odebrat Brusel. Nebo stále běžící miliardový kartel stavebních firem, jímž se nejprve Rafaj a jeho lidé chlubili, aby se ukázalo, že jej zvládli nechat částečně promlčet a u zbytku promlčení stále hrozí. Není proto divu, že se v mezinárodním známkování propadl brněnský Úřad pro ochranu hospodářské soutěže na samý chvost, mezi země jako Indie či Rumunsko.

Rafaj a jeho úředníci to ovšem vyřešili přímo šalamounsky: než aby se polepšili, tak se z hodnocení radši odhlásili. Jako když se propadlík vymlouvá, že si tu pětku rozhodně nezasloužil, a začne chodit za školu, aby nedostal další.

Hlavní problém je přitom přímo u hlavy. Předsedovi úřadu a bývalému sociálnědemokratickému poslanci Rafajovi nezávislí hodnotitelé vyčítali právě jeho politickou minulost. Zvláště ve srovnání se zahraničními úřady, vedenými standardně skutečnými odborníky, vynikne od počátku chybějící Rafajova erudice a na mysl se vkrádá slovo trafika.

V praxi se pak dokázal expertů ve vedení úřadu akorát zbavovat a prakticky ho paralyzovat. Po vlně veřejné kritiky, včetně Nadačního fondu proti korupci, se sice úporně snaží dokázat opak, avšak utíkání před objektivním hodnocením zvenčí je fakticky přiznáním. Namísto záškoláctví se musí začít skutečně učit. A pokud na to nemá hlavu? Tak musí holt jít jinam.

Autor: