Vláda pošle 42 milionů korun na pomoc při řešení migrační krize

Vláda v pondělí schválila uvolnění dalších peněz na pomoc státům při řešení migrační krize. Ministerstvo vnitra pošle 42 milionů korun do Srbska a Jordánska. Peníze poskytne z programu na pomoc uprchlíkům a zemím čelícím migračním tlakům. Za rok 2017 ministerstvo doposud darovalo 68 milionů korun Makedonii a Jordánsku.

Vláda schválila poskytnutí peněz na návrh ministerstva vnitra. Ze svých programů tak uvolní 42 milionů korun, které adresuje zemím zasaženým uprchlickou a humanitární krizí. Jednou z nejvíce zasažených zemí je právě Jordánsko, kterému česká vláda pošle finanční pomoc letos již podruhé.

„Počet registrovaných syrských uprchlíků se rovná téměř 9 % jordánské populace. Proto jordánské vládě poskytneme 15 milionů korun na zřízení školicího centra v oblasti azylové politiky,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec. Jordánsko podle něj považuje výstavbu tohoto centra za jednu z priorit pro zvládání následků krize pro rok 2017.

Srbsko, které s migrační krizí zápasí od roku 2015, dostane zbývajících 27 milionů korun. Tyto peníze jsou určeny pro potřeby Komisariátu pro uprchlíky a migraci Srbské republiky. „Oblast západního Balkánu představuje dlouhodobě významnou pozemní migrační trasu do EU a jihovýchodní Evropy. Dar poslouží k financování projektů zaměřených na školení zaměstnanců a rozšíření jejich odbornosti,“ vysvětlil Chovanec.

Peníze pro státy jsou poskytovány z „Programu ministerstva vnitra na asistenci uprchlíkům v regionech původu a prevenci velkých migračních pohybů“. Stejně jako minulý rok i letos program hospodaří se 150 miliony korun. Z toho 68 milionů doposud věnoval Jordánsku a Makedonii a nyní plánuje darovat dalších zmíněných 42 milionů korun.

Právě region Blízkého východu a západního Balkánu jsou pro rok 2017 prioritními oblastmi. Vláda projekt schválila v roce 2015 a spravuje jej ministerstvo vnitra. Od té doby dostaly země Blízkého východu 140 milionů korun a na Balkán putovalo 77,5 milionu korun. V minulosti peníze z programu putovaly ale také například do afrických zemí nebo na Ukrajinu.