První legální aukce nosorožčích rohů. Na prodej jich bude půl tuny

V Jihoafrické republice ve středu začíná první legální online aukce nosorožčích rohů od zákazu jejich prodeje před osmi lety. Pořádá ji největší tamní chovatel těchto vážně ohrožených zvířat. Dražba je omezena jen pro zájemce z JAR. Ochránci zvířat se ale obávají, že rohy po prodeji zamíří do Asie, kde je rohovina na černém trhu dražší než zlato.

Kapské město Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rohy nosorožců

Rohy nosorožců | Foto: Jana Myslivečková | Zdroj: Český rozhlas

Rostoucí poptávka a vidina vysokých zisků v posledních letech způsobily velký rozvoj pytláctví, kvůli kterému nosorožcům hrozí až vyhynutí.

Pořadatel aukce a chovatel ohrožených zvířat John Hume ale věří, že ví jak tomu zabránit. „Jediný způsob jak nosorožce zachránit je chovat a chránit je. A když nám nedovolí ty obří náklady spojené s ochranou zaplatit z prodeje rohů, nosorožci vyhynou," tvrdí podle Radiožurnálu Hume.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Jihoafrické republice proběhne první legální aukce nosorožčích rohů. Více si poslechněte v reportáži Zdeňka Nováka.

Ten na svých farmách chová asi 1500 nosorožců. Jejich ochrana ho podle něj měsíčně přijde na v přepočtu čtyři miliony korun.

Výši nákladů stanici Vice News vysvětlil Ruben de Koch, který cvičí jihoafrické ozbrojené ochránce přírody. „Druh pašeráků, se kterými se potýkáme, se během let naprosto proměnil. Na to je potřeba zcela změnit výcvik. Máme tam lidi, ochrana nosorožců znamená tisíce a tisíce hodin jejich nasazení," říká Koch.

Hume chce ochranu zvířat financovat mimo jiné prodejem rohoviny, kterou získává tak, že ji chovaným nosorožcům průběžně odřezává. Postupně takto nahromadil asi šest tun suroviny a půl tuny by chtěl vydražit na středeční aukci.

Zakrvácené hlavy a vysekané rohy. Nosorožci umírají a poptávka stoupá

Číst článek

Prodej rohoviny je však mimo Jihoafrickou republiku zakázaný konvencí Organizace spojených národů. Část ochránců zvířat zákaz hájí a tvrdí, že Humovi a jemu podobným chovatelům jde především o zisk.

S tím ale nesouhlasí výkonná ředitelka největší světové organizace na ochranu nosorožců Save the Rhino Cathy Deanová. „Mám pro soukromé chovatele pochopení, protože oni finančně prakticky krvácejí. Jak to mají platit? Pokud přijdou o možnost obstarávat si peníze legálně, co jim zbyde?“ říká Deanová.

Humovi a dalším farmářům věří, že i jim jde především o záchranu zvířat a prodej rohů na podobných aukcích proto obhajuje.

Jihoafrická republika prodej rohoviny zakázala před osmi lety, což pomohlo výrazně omezit pytláctví. Tamní ústavní soud ale rozhodnutí letos zrušil a vláda zvažuje, že povolí i omezený vývoz.

Nosorožec Súdán je posledním samcem svého druhu. | Foto: Reuters

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme