Tak to je pro Němce studená sprcha: Chodí k nim „negramotové“

23.08.2017 7:01

Zastánci liberální přistěhovalecké politiky často argumentují tím, že migranti ze zemí Blízkého východu a Afriky se velmi dobře uplatní na pracovním trhu a budou jednoznačným přínosem. Aktuální statistiky z Německa však ukazují něco zcela jiného.

Tak to je pro Němce studená sprcha: Chodí k nim „negramotové“
Foto: Jan Rychetský
Popisek: O nabíjení mobilů u jedné z restaurací je obrovský zájem

Jen před několika málo dny zveřejnily německé úřady velmi tristní statistiky, podle kterých si našlo práci od začátku migrační krize na podzim 2015 jen okolo 10-12 % z více než milionu příchozích. Německo přitom pro růst své ekonomiky zoufale potřebuje nové pracovní síly a pokud nebude každým rokem přijímat stovky tisíc migrantů, těžko si země udrží svůj dosavadní vysoký standard. Německá populace stárne a na trhu není dostatek uchazečů s odbornými znalostmi.

Pokud snad někdo skutečně věřil tomu, že by mohli Německo spasit stovky tisíc migrantů ze zemí Blízkého východu a Afriky, bude velmi zklamán. Spolkový ústav pro odborné vzdělávání (BIBB) nyní zveřejnil grafy, které znázorňují velmi pesimistické údaje. Až tři čtvrtiny migrantů z některých zemí třetího světa nemají vůbec žádné vzdělání. Potvrzuji se tak obavy kritiků „přistěhovalecké politiky otevřených dveří“.

Celý text v němčině je ZDE.

Anketa

Myslíte, že Miroslav Kalousek jednou bude premiérem, jak on sám předpovídá?

3%
97%
hlasovalo: 4518 lidí

Vůbec nejhůře jsou na tom v tomto ohledu migranti ze Somálska, z nichž přes 77 % nemůže doložit dosažené vzdělání žádným dokumentem. Žádný „papír“, který by dokazoval dosažené vzdělání, potom nemá také téměř 73 % Eritrejců a jen o něco málo méně Iráčanů a Afghánců. Bez ukončeného školního vzdělání také momentálně v Německu žije přes polovina Syřanů, Nigerijců a Pákistánců. Naopak mezi Íránci nemá žádné vzdělání „jen“ 37 % lidí.

Vzhledem k vysokým standardům německého pracovního trhu tak většina migrantů nemá šanci najít si práci. Celkově nemůže doložit maturitní vysvědčení z příslušníků klíčových zemí, odkud putuje nejvíce migrantů do Německa, 59 %. Zjištění údaje Spolkovým ústavem pro odborné vzdělávání jsou tak ještě pesimističtější, než informace publikované Spolkovou agenturou práce (BA).

Mnoho mladých uprchlíků, včetně Syřanů, se tak uchází o svoji první práci v Německu bez odpovídajícího vzdělání. To je v přímém rozporu s prvními průzkumy pracovního trhu. Podle BIBB tak 69 % všech migrantů ve svých domovských zemích nedokončilo odborné vzdělávání a 80 % z nich dokonce nemá žádné odborné znalosti. Sny německé vlády o „návalu“ syrských inženýrů, programátorů a lékařů, kteří pozvednou Německo. tak berou za své.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…