Dozvuky minulého týdne drží akciové trhy ve ztrátách

Evropské akcie v nízké obchodní aktivitě zahajují nový týden ztrátami. Dozvuky zvýšeného geopolitického napětí, teroristických útoků a kotrmelců americké administrativy z minulého týdne tíží evropské akcie i na začátku tohoto týdne, informuje Richard Miřátský, Komerční banka.

Ilustrační fotografie
reklama

Index Stoxx 600 odepisuje něco málo přes půl procenta, když největší ztráty kolem jednoho procenta zaznamenávají banky a chemický průmysl. Na nule se dnes daří udržet pouze těžebním společnostem a potravinářskému sektoru. Investoři zřejmě vyčkávají s rozhodnutími až na zprávy z jednání centrálních bankéřů v závěru týdne. Ze zápisů ze zasedání ECB i FOMC, zveřejněných minulý týden, je zřejmé, že hlavním tématem byl oslabující inflační výhled. Dá se tedy očekávat, že to bude nosné téma i pro setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole.

Americké akcie v úvodu obchodování mírně ztrácí a klesají na nejnižší úroveň za posledních šest týdnů. Nejhůře na tom jsou zatím akcie technologických titulů, které odevzdávají sedm desetin procenta. Následují je finanční instituce s půl procentní ztrátou. K posílení se zatím propracovali pouze realitní developeři a telekomunikace.

Pražská burza dnes odevzdala desetinu procenta. Likérka Stock Spirits přidala dalších 2,2 % a od začátku měsíce již investorům vynesla výrazných 25 %. Dařilo se i Kofole, která se proti vůli významného minoritního akcionáře a hlavního konkurenta KMV, snaží prosadit odkup vlastních akcií slovinskou dceřinou společností Radenska za 440 CZK. To zřejmě pomohlo k růstu ceny jejích akcií o 1,2 % na 424 CZK za akcii. Kumulace podílu R2G, který podal nabídku na odkup celé společnosti, zřejmě napomohla posílení akcií Pegas o 0,9 %. Z bank se dnes dařilo pouze Moneta Money Bank, která si připsala jedno procento. Do plusu se snažily dostat index PX i akcie energetické skupiny ČEZ s 0,8% ziskem a mediální skupina CME, jejíž akcie si připsaly půl procenta. Do ztrát dnes však poslal pražskou burzu zbytek finančního sektoru. Pojišťovna VIG v předvečer zveřejnění výsledků za druhé čtvrtletí odepsala 1,1%, nejvíce na pražském parketu. Obdobně na tom byla i rakouská bankovní skupina Erste s -1 %. Stejnou ztrátu zaznamenaly i akcie sázkařské skupiny Fortuna. Komerční banka se přidala s půlprocentní ztrátou, podobně jako tabákový Philip Morris ČR.

Témata: akcie | ekonomika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky