Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Macronová chtěla peníze na roli první dámy. Dali jí jen funkci

Autor: ČTK, Mii - 
21. srpna 2017
14:36

Manželka francouzského prezidenta Emmanuela Macrona Bridgitte Macronová přece jen získala roli v Elysejském paláci. Bude ale pouze reprezentativní a za svoji činnost nebude nijak finančně odměňována. Francouzský prezidentský úřad to v pondělí uvedl na svých webových stránkách. Proti původnímu plánu ustanovit pro první dámu zvláštní pozici se zvláštním rozpočtem se ve Francii zvedla vlna odporu.

Macron během předvolební kampaně prohlašoval, že chce první dámě dát zvláštní status a právo na vlastní rozpočet. Návrh zákona pro ustavení zvláštního statusu první dámy se ale nesetkal ve Francii se souhlasem. Vznikla protestní petice, kterou podepsalo přes 270 000 Francouzů. 

Prezidentská kancelář v reakci na protesty od právní úpravy upustila. Slíbila navíc, že objasní pozici Macronové a finance, které bude mít k dispozici.

Nově ohlášená reprezentativní role tak není placená ani dotovaná zvláštním rozpočtem, píše se v prohlášení Elysejského paláce. „Nejedná se o právní status, ale o povinnosti, které se týkají pouze Brigitte Macronové po dobu mandátu Emmanuela Macrona,“ upřesnil tým první dámy.

Činnost první dámy žádný zákon nedefinuje

Mluvčí vlády již počátkem srpna uvedl, že cílem upřesnění společenské role první dámy Brigitte Macronové je transparentnost a snaha dát rámec prostředkům, kterými disponuje.

Začátkem srpna byl ve Francii přijat zákon, který zakazuje ministrům a členům parlamentu zaměstnávat rodinné příslušníky. Ve Francii neexistují žádné normy, které by definovaly činnost manželky hlavy státu nebo přidělovaly pro tento účel finance. Macron už během kampaně prohlašoval, že chce skoncovat s tímto francouzským „pokrytectvím“.

Partnerky francouzských prezidentů mají už dlouhá léta k dispozici několik asistentů a osobní strážce. Například mzdy pro tým kolem bývalé partnerky Françoise Hollandea Valérie Trierweilerové za rok 2013 činily 400 tisíc eur (10,43 milionu Kč).

Video  Trump hodnotil tělo francouzské první dámy: Poslechněte si, co řekl  - Reuters, Facebook / Elysejský palác
Video se připravuje ...

Nezadat ( 21. srpna 2017 14:51 )

A co by chtěla pedofilka???Já bych ji zastřelil jak svíiňu na porážce kdyby tak zneužila mého syna.

Zobrazit celou diskusi