Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Vláda dala odkoupení vepřína v Letech zelenou, cena bude méně než půl miliardy

Česko

  13:27aktualizováno  15:23
PRAHA - Vepřín v Letech v současné podobě zanikne, vláda na svém pondělním jednání odsouhlasila jeho odkup. Kabinet Bohuslava Sobotky tak navázal na červencové rozhodnutí vlastníka objektu, společnost AGPI, jenž odsouhlasil převod areálu do rukou státu. Vepřín budí kontroverze kvůli tomu, že stojí na místě bývalého romského koncentračního tábora.

Vepřín v Letech. foto:  Michal Šula, MAFRA

Koncentrační tábor v Letech

Tábor v Letech vznikl rozhodnutím protektorátní vlády Aloise Eliáše v roce 1940, původně sloužil jako pracovní tábor pro vězně. Na základě rozhodnutí nacistů postavit „Cikány“ na úroveň Židů pak protektorátní vláda změnila tábor v létě 1942 na cikánský.

Jeho smyslem poté bylo sdružovat lidi určené k deportaci do vyhlazovacích táborů. Tímto způsobem prošlo lety 1309 Romů, 327 z nich v otřesných podmínkách tábora zemřelo. V srpnu 1943 byl tábor uzavřený. V 50. letech pak jeho místě nechal komunistický režim vybudovat velkovýkrmnu vepřů

Prodejní cenu areálu nechce žádná ze stran zatím zveřejnit, oznámit se má až po podepsání kontraktu. Nicméně podle informací serveru Lidovky.cz se částka pohybuje kolem hodnoty 450 milionů korun.

„Předpokládáme, že již počátkem nového školního roku by mohlo dojít k uzavření kupní smlouvy,“ uvedla v červenci mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková. Resort kultury nechal na cenu areálu zpracovat posudek.

O odkupu a zbourání vepřína diskutovalo několik předchozích vlád. Premiér Bohuslav Sobotka už dřív řekl, že jeho kabinet by chtěl jednání dotáhnout do konce. Společnost AGPI původně upřednostňovala výměnu za vepřín na jiném místě, teď souhlasila s finanční kompenzací.

Ukončení provozu velkovýkrmy si vzal za své bývalý ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, který svůj návrh loni v březnu v kabinetu prosadil. Jeho nástupce Jan Chvojka pokračuje ve stejné linii, která se úspěšně završila na pondělním jednání vlády.

Vepřín v Letech u Písku, kde dříve stál koncentrační a pracovní tábor.
Památník u vepřína v Letech u Písku.

V táboře zemřelo více než tři sta lidí

„Podporuji návrh na odkoupení velkovýkrmny vepřů. Jde o projevení úcty k obětem i pozůstalým po obětech, které v táboře zahynuly,“ sdělil už dříve serveru Lidovky.cz Chvojka.

Firma AGPI vlastnící vepřín v Letech měla loni tržby 388,4 milionů

Společnost AGPI, vlastník vepřína v Letech v okrese Písek, měla loni tržby 388,4 milionu korun, meziročně o pět milionů vyšší. Zisk před zdaněním činil loni 7,4 milionu, v předloňském roce skončila firma ve ztrátě 15,4 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti AGPI zveřejněné ve Sbírce listin.

Tržby divize výroby vepřového maso byly loni 172,5 milionu, činily 44 procent všech tržeb společnosti. Meziročně vzrostly o 18 milionů korun. Společnost AGPI sídlící ve Vrcovicích na Písecku je výrobní zemědělský podnik, specializuje se na vepřové maso a produkci slepičích vajec. Věnuje se i výkrmu kuřecích brojlerů, rostlinné výrobě a obchoduje s průmyslovými hnojivy a pesticidy. Vláda v pondělí rozhodla, že Česko od firmy AGPI odkoupí vepřín v Letech na Písecku, který stojí na místě bývalého protektorátního koncentračního tábora pro Romy.

Vepřín v Letech budí vášně už téměř dvacet let. Stojí totiž na místě, kde fungoval koncentrační tábor. Vznikl za druhé světové války, Němci ho během okupace využívali k umístění nepohodlných osob určených k deportaci do vyhlazovacích táborů.

Letský areál sdružoval hlavně Romy, v otřesných podmínkách tam zahynulo více než tři sta lidí. Aktivisté léta upozorňovali, že provozovat na takovém místě vepřín je hrubě necitlivé vůči památce obětí. Pietní místo se navíc nachází v bezprostřední blízkosti vepřína.

Pondělním rozhodnutím vlády se však příběh vepřína neuzavře. Než se smlouva podepíše, majetek převede na stát a objekt zlikviduje, potrvá to minimálně několik měsíců. Vepřín tak z místa zmizí nejdříve příští rok. Na místě by pak měl vzniknout odpovídající památník romského holocaustu. Jak už dříve upozornil server Lidovky.cz, někteří Romové odmítají přistoupit na možnost, že by památník spravoval stát.

Autor: