Fotka za pět milionů korun. Nejstarší dochovaný portrét amerického prezidenta je na prodej

Tomáš Vocelka Tomáš Vocelka
21. 8. 2017 11:17
Kdybyste takovou starou a zašlou fotku viděli v antikvariátu, možná byste ji přehlédli. A byla by to velká chyba. Fotografie amerického prezidenta Johna Quincyho Adamse (1767–1848), pořízená v březnu 1843, má totiž ohromnou cenu. Galerie Sotheby's odhaduje, že se prodá v přepočtu za více než pět milionů korun.
Americký prezident John Quincy Adams na daugerrotypii Philipa Haase.
Americký prezident John Quincy Adams na daugerrotypii Philipa Haase. | Foto: Philip Haas, Sohteby's

Snímek, který jde do dražby 5. října v aukční síni Sotheby's, zachycuje šestého amerického prezidenta Johna Quincyho Adamse a byl pořízen ve studiu fotografa Philipa Haase. 

"Tato nově nalezená fotografická deska - jediná, která se z Haasova sezení zachovala - je podle všeho nejstarší fotografií amerického prezidenta, která se za mnoho posledních let objevila na trhu," píše Sotheby's v popisu draženého snímku.

Podle fotografického serveru Petapixel jde dokonce o nejstarší fyzicky dochovanou fotku amerického prezidenta vůbec.

Minimální cena, za kterou by fotografie mohla být prodána, se podle expertů z aukční síně pohybuje v rozmezí 150 tisíc až 250 tisíc dolarů (zhruba 3,5 až 5,5 milionu korun.

Vysoká odhadovaná cena souvisí také s faktem, že jde o jednu z nejstarších amerických daugerrotypií, která se objevila na trhu s uměním. Daugerrotypie je první prakticky užívaný fotografický proces. Místo filmu používá destičky ze stříbra nebo silně postříbřené mědi. 

Fotograf Philip Haas se daugerrotypii naučil pravděpodobně v Paříži, a to už v roce, kdy tato metoda byla vynalezena (1839).

Americký prezident John Quincy Adams na daugerrotypii Philipa Haase.
Americký prezident John Quincy Adams na daugerrotypii Philipa Haase. | Foto: Philip Haas, Sohteby's
 

Právě se děje

Další zprávy